Ludvík Vaculík: Loučení k panně. Milostný příběh o nevěře a víře

Ze svého milostného románu Loučení k panně o vzniku a zániku milostného vztahu pětašedesátiletého Františka a devatenáctileté Kristýny vám bude po deset večerů osobně číst Ludvík Vaculík. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Připravila: Eva Lenartová
Režie: Zdeněk Kozák
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2004
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Román Ludvíka Vaculíka Loučení k panně (Atlantis, Brno 2004) vychází z dráždivého motivu vzniku, rozvoje a zániku pětiletí nerovného milostného vztahu devatenáctileté panny a pětašedesátiletého muže. Klasický model milostného příběhu však poskytl autorovi veškeré motivy, které se v tomto případě očekávají – oboustranné vědomí nutného rozpadu vztahu, vědomí smrti na jedné a nenaplněnosti životního úkolu na druhé straně, pomíjivost okouzlení a trpkost rozcházení, prolnutí otcovských i mileneckých vazeb. Román, vystavěný na základní polaritě fyzického a duchovního ozvláštnil Vaculík svým osobitým a bohatým jazykem, naplněným mnoha nářečními prvky.

Prozaik, fejetonista a publicista Ludvík Vaculík se při vzniku této desetidílné četby na pokračování osvědčil také jako nenapodobitelný interpret. S jemně sebeironickým odstupem vypráví (a občas komentuje) stránky svého románu, dodává barvu místům, která si může dovolit zvýraznit jen autor textu a pečlivě se vyhýbá sebemenšímu náznaku sentimentality.

autor: ele
Spustit audio

Související

  • Ludvík Vaculík: Český snář

    Próza Český snář (samizdat 1981, Toronto 1983, Praha 1990) je bezpochyby Vaculíkovo stěžejní dílo. Kniha, kterou autor věnoval Jiřímu Kolářovi, bývá označována jak...