Ludvík Vaculík v archivních nahrávkách i vzpomínkách přátel

23. července 2021 by se dožil 95 let rodák z Brumova na Zlínsku, prozaik a autor manifestu 2000 slov Ludvík Vaculík. Připomínáme ho v archivních nahrávkách.

Čtěte také

Ludvík Vaculík byl český prozaik, fejetonista, publicista, disident, autor manifestu Dva tisíce slov a zakladatel samizdatové edice Petlice. Napsal například romány Sekyra nebo Morčata. Jako rodák z Brumova na Zlínsku se občas i ve svých dílech vracel k valašskému nářečí.

Útržky života Ludvíka Vaculíka sestavila pro cyklus Rodáci známí neznámí z archivních záznamů redaktorka Petra Kopásková.

Na svého přítele přišel do studia Českého rozhlasu Zlín zavzpomínat i zlínský spisovatel, divadelník a právník Josef Holcman. Jeho vyprávění najdete v audioarchivu našeho vysílání z pátku 23. července 2021 před půl čtvrtou odpoledne.

autoři: Petra Kopásková , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.