Lukáš Dittrich: Connection of three

6. říjen 2020

Debutová nahrávka multižánrového hudebníka, sóloklarinetisty Symfonického orchestru Českého rozhlasu, Lukáše Dittricha. Poslechněte si recenzi Milana Bátora.

(…) CD představuje Lukáše Dittricha v rolích interpreta a skladatele. Co se týče instrumentálních dovedností, měl jsem jasno už po prvním poslechu. Hra Lukáše Dittricha má skvělé technické zázemí a značný tlak, na oba typy saxofonů hraje opravdu znamenitě a jednoznačně ho můžeme zařadit mezi nejlepší české hráče. Jeho improvizační linky jsou melodicky svěží a rytmicky příjemně členité. Překotnost jeho invence prosakuje z každé skladby a prosadí se v pomalém či rychlém tempu. Obecně platí, že dechové nástroje Lukášovi v improvizaci vždy splní, co od nich očekával, naopak některé improvizační linky hrané na piano nemají vždy stejnou přesvědčivost. Každopádně je album Connection of three signálem Dittrichova jasného a zářivého instrumentálního talentu. (…)

Nahrávka vyšla vlastním nákladem Lukáše Dittricha.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.