Lyžování letos podraží, skiareály zdražují permanentky

7. listopad 2021 05:50

Lyžaři v Beskydech se letos budou muset obejít bez velkých novinek. Větší investice totiž lyžařské areály před zimní sezonou nedělaly, naproti tomu ale plánují zdražit permanentky. Hlavně kvůli rostoucím nákladům za energie.

Třeba jednodenní lyžování ve Ski areálu Bílá má letos dospělého přijít na 590 korun. O padesát korun více bež loni. V ceníku ale areál upozorňuje na to, že změna je vyhrazena.

„My jsme ceník vyhodili už v polovině prázdnin, zvedli jsme to o deset procent,“ říká vedoucí Ski areálu Bílá Jaroslav Vrzgula. „Možná s tím, co teď dělají tady ty komodity – elektřina a nafta – tak nevím, jestli to bude dostatečné, ale my už to tak necháme na tuto zimu,“ dodává Vrzgula.

Největší lyžařský areál v regionu Ski Bílá letos moc peněz na investice neměl. Koupili tu automat na prodej jízdenek, starší skútr a čtyřkolku. Také v Mostech u Jablunkova velké investice zatím odložili.

„Poslední zimní sezónu jsme stáli, což je největší příjem peněz, takže zatím jsme opatrní. Snad zas někdo nevypotí nějaký nesmysl, že by to lyžování odstavil,“ doufá Jiří Rucki ze Ski areálu Mosty u Jablunkova. Jednodenní skipas tu loňskou sezonu dospělého stál 500 korun, letos to bude víc, hlavně kvůli velkému zdražení energie.

Ceny zvedne také Ski park Grúň ve Starých Hamrech, ale ceník chtějí ještě upřesňovat a lyžaře s ním seznámí na začátku prosince. Ředitel Skiparku Kemal Rušitovič hlavně věří, že letos budou moct spustit vleky a pandemie covidu už neovlivní jejich provoz.

 

 

Spustit audio