Maďarsko vyhlásilo na jihu země krizový stav, na hranici se Srbskem tak může poslat armádu

15. září 2015

Kvůli migrační vlně vyhlásila dnes maďarská vláda krizový stav ve dvou oblastech na jihu země. Opatření mimo jiné umožní vyslat armádu, aby pomohla policii střežit hranice. Očekává se, že tento krok schválí už příští týden parlament.

Zatímco v minulých dnech proudily denně do Maďarska tisíce lidí, dnes je situace zásadně odlišná. Na místech, kde tábořili migranti, je pusto a prázdno.

Plot, který Maďaři dokončili podél hranice se Srbskem, a tvrdé postihy za ilegální překročení odradily drtivou většinu migrantů. Ti se tak začínají scházet na oficiálních přechodech na srbské straně.

Některé policie posílá do improvizovaných regulačních míst, ale ty, stejně jako hraniční přechody zatím zůstávají zavřené.

Čtěte také

Policie také neoznámila, jestli bude některé z migrantů pouštět legálně do Maďarska.

Někteří se pokusili už ráno o přechod přes plot, ale policie je zdržela, předvedla před soud a do dneška jim za to hrozí až tři roky vězení.

„Chceme jít do jiných zemí, do Německa, Švédska atd. Maďaři vědí, že u nich nechceme zůstat a přesto zavřeli hranice,“ řekl reportéru agentury Reuters jeden Afghánec.

„Nevím, co budeme dělat. Pokud se vrátíme zpátky, tak umřeme. Je to hodně daleko, odkud jsme přišli.“

Krizový stav na jihu Maďarska uvolňuje úřadům ruce i v dalších věcech: policie tam bude moci provádět domovní prohlídky bez soudního povolení, pokud bude mít podezření, že jsou v nějakém domě nelegální migranti.

Znepokojené Srbsko

Maďarský postup proti migrantům kritizují některé humanitární organizace. Podle Mezinárodní organizace pro migraci působí maďarské akce jako porušení závazků v ochraně uprchlíků a žadatelů o azyl.

Agentura OSN pro uprchlíky zase očekává, že si imigranti najdou jiné trasy do Evropské unie.

Maďarské utužení pohraničního režimu se nelíbí taky Srbsku, které už pohrozilo, že případnému vracení uprchlíků z Maďarska do Srbska bude bránit i s pomocí armády.

Mezitím šéfové vlád Německa a Rakouska Angela Merkelová a Werner Faymann požádali, aby byl na příští týden svolán mimořádný summit Evropské unie kvůli běžencům. Situaci je podle nich nutné řešit na celoevropské úrovni.

autoři: pev , mkp | zdroj: ČTK
Spustit audio