Maharádžův návrat s rýží a Gurmánským salátem
Po opulentním konci roku se jistě mnozí z nás více než jindy zamýšlejí nad svým jídelníčkem. Chtělo by to možná méně masa a živočišných tuků, naopak více ovoce a zeleniny. A přesně v tomto duchu se ponese menu, které vám nabídneme v Dobrůtkách.
Nabídneme vám totiž pochoutky vegetariánské kuchyně. Kuchař a vegetarián Keshava Kempe vám společně s Naďou Čvančarovou prozradí, jak se připravuje nejen Maharádžův návrat s rýží a Gurmánským salátem, ale také Oříšková halva.
MAHARADŽŮV NÁVRAT – zlatá zelenina na smetaně
rajčata
papriky
brambory
brokolice
květák
smetana
máslo
olej
sůl
kurkuma
koriandr
Na kostky nakrájená rajčata a papriky dusíme na másle tak dlouho, dokud z nich nevznikne omáčka. Poté k nim přidáme třicetiprocentní smetanu, koření a sůl. Mezitím si v dalším hrnci uvaříme brokolici a květák, pozor, ať zeleninu nerozvaříme. Kousky brambor osmahneme na oleji dozlatova. Poté vše společně promícháme. Jako přílohu podáváme rýži. Jeden díl suché rýže osmažené na kousku másla zalijeme dvěma díly vody a vaříme dle návodu do měkka.
GURMÁNSKÝ SALÁT
bílé hlávkové zelí
jablka
ocet, cukr, sůl, pepř
Zelí a jablka nastrouháme a ochutíme octem, cukrem, solí a pepřem. Podle libosti vyvažujeme přísady do více nebo méně sladkokyselé chuti. Salát můžeme ihned podávat.
OŘÍŠKOVÁ HALVA
krupice
máslo
oříšky
mléko
cukr
Nejprve dáme do rozpuštěného másla krupici a za stálého míchání ji zlehka pražíme. Po chvíli přidáme nasekané ořechy ( lískové, vlašské nebo jiné dle chuti ). V další nádobě si mezitím uvaříme mléko, do kterého jsme přidali trochu cukru. Krupici s ořechy zalijeme horkým mlékem a mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladká a hustá směs. Jako sladkou tečku ji ještě za tepla servírujeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.