Majáles a Festival vynálezů v Ostravě, železniční modely v Opavě... Vyberte si z našich tipů

5. květen 2023

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o prodlouženém víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Železniční modeláři v Opavě
V budově Kulturního domu Na Rybníčku v Opavě je od pátku do neděle k vidění mezinárodní výstava železničních modelů. Vystavují modeláři z České republiky, Francie, Maďarska a Německa. Představí propojené moduly junior v měřítku HO (1:87).

Páteční koncerty
Ostravský Hudební Bazar v pátek od 19:30 hostí koncert originální ethno, keltské a world music. Vystoupí Vojta Violinist & Myrith. A v třinecké Werk areně ve 20 hodin začíná hudební a multimediální show Queenie: Miracle Tour v čele se zpěvákem Michaelem Kluchem.. Užijete si fenomenální hudbu Freddieho Mercuryho a Queen.

Festival vynálezů v Ostravě
V Ostravě se v sobotu koná festival Maker Faire, což je světová přehlídka vynálezců, kutilů a tvůrců. Premiérový ročník hostí Trojhalí Karolina. K vidění bude 75 projektů místních tvůrců a návštěvníci se mohou zapojit do četných workshopů a instalací. Pořadatelé slibují taky chytrou zábavu pro rodiny s dětmi.

Nordic walking na Olešné
Resort Olešná ve Frýdku-Místku je místo, kde si v sobotu můžete vyzkoušet nordic walking. První etapa s lektorem začíná ve 12:45 u hráze, cíl je ve Včelařském naučném areálu ve Chlebovicích. Organizátoři vytipovali celkem čtyři trasy vhodné pro nordic walking, slavnostní křest tras je ve 14:30. V Chlebovicích čeká na účastníky zábavný včelí program. Akce se koná za každého počasí.

Areál československého opevnění Hlučín-Darkovičky
Pokud se zatouláte do Areálu československého opevnění Hlučín-Darkovičky, můžete se v sobotu kromě programu s historickou vojenskou tematikou těšit i na ukázku polní kuchyně nadšenců do vojenské historie, rodina Pastrňákových z Klimkovic bude vařit u bunkru MOS21 Jaroš. Areál je přístupný do 17 hodin.

Čtěte také

Made in Czechia
Ostravar Aréna v sobotu hostí krasobruslařskou galashow českých i světových hvězd nazvanou Made in Czechia. Začíná v 15 hodin a předvede se mimo jiné Michal Březina nebo sourozenci Mrázkovi.

Sobotní výšlapy...
V Budišově nad Budišovkou se můžete zúčastnit 30. ročníku Jarního výšlapu. Start je v 8 hodin na náměstí Republiky. Trasa vede údolím Budišovky a cíl je na parkovišti u poutního místa Panny Marie ve Skále.
Zúčastnit se můžete také už 7. ročníku turistického pochodu Štramberský jasoň. Vyberete si z 11 tras od 6 do 53 kilometrů. Startovní místa jsou Kopřivnice, Ostrava, Frýdek-Místek a Frenštát pod Radhoštěm.

Workshop Praden matek
Muzeum Šipka ve Štramberku zve zájemce u příležitosti nadcházejícího Dne matek na workshop nazvaný Praden matek. V sobotu Od 10 do 16 hodin si můžete vyrobit dárek pro maminku, babičku či kamarádky z velmi netradičního materiálu, a to z kosti nebo parohu. Přesně podle vzoru pravěkých lovců.

Helena Vondráčková ve Frýdku-Místku
A do Frýdku-Místku vás pozveme na koncert Heleny Vondráčkové. Vystoupení v rámci HELENA show 23 začíná v sobotu v 19 hodin v Kině Petra Bezruče. Jako exkluzivní host se představí například Tomáš Slavíček, tanečník a mistr světa ve stepu.

Sobota na hradě, zámku či v lázních 

Ve Slezských Rudolticích se v sobotu ve 14 hodin slavnostně otevírá zámek pro novou návštěvnickou sezonu.

Do Klimkovic zajeďte na zahájení lázeňské sezony. Program nabízí kolonádní koncerty, komentované procházky lázeňským areálem nebo cvičení s fyzioterapeutem a v přírodě.

A na hradě Sovinec začíná třídenní multižánrově laděný hudebně divadelní festival Bubofest.

Hrad Sovinec byl Švédy obléhán i okupován

Ostravský Majáles a StarFest
Do ostravských Dolních Vítkovic vás zveme na Ostravský Majáles 2023. Od 12 do 23 hodin si užijete program tradičního festivalu, těšit se můžete na majálesový průvod, volbu nového krále a královny studentů a Majáles Open-Air s koncerty špičkových kapel a muzikantů.
Na stejném místě si užijete i StarFest, nový superfestival, který nabídne vystoupení více než 50 hvězd nejen on-line scény. Potkáte se s autory podcastů, tvůrci z YouTube, TikToku nebo Instagramu.

Gulášfest v Brušperku
Do Brušperku zveme na 5. ročník Gulášfestu. Akce se koná v neděli od 12 hodin v areálu hasičů vedle škvárového hřiště.

Pohádková cesta Bohumínem
Na akci s dětmi můžete v pondělí vyrazit do Bohumína. Pohádková cesta městem startuje u knihovny ve Vrchlického ulici, na účastníky čeká 10 zastavení s pohádkovými bytostmi. Soutěžní karty se vydávají od 10 do 15 hodin.

Na ploché dráze
Plochodrážní sezóna odstartuje v pondělí ve 14 hodin v Kopřivnici. Koná se tam třetí díl Přeboru České republiky. Sváteční motoristické odpoledne doplní i závod motocyklových veteránů nebo finálová jízda ploché dráhy o už osmý Memoriál Michala Matuly, který tragicky zahynul při závodech v polské lize.

Smigmator v DK Poklad
V Domě kultury Poklad v Ostravě v pondělí vystoupí zpěvák Jan Smigmator. Ten jako první český jazzový vokalista zpíval nedávno v legendární newyorské Carnegie Hall. Kulturní zážitek v Ostravě začne v 19 hodin.

Výstavy a dlouhodobé expozice

Zámek v Kuníně přichystal výstavu nazvanou Generál tří armád: Eduard svobodný pán von Böhm-Ermolli. Prezentuje unikátní pozůstalost slavného polního maršála s kunínskými kořeny ze sbírek Zemského slezského muzea.

Dřevěnka na Fojtství v Mostech u Jablunkova zve na výstavu fotografií nazvanou Nevratné okamžiky II neboli Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky. Autorem je Milan Veliký, člen Fotoklubu OBZOR a spoluzakladatel Slovenské federace fotografů. Výstava je k vidění do 26. května.

Do Nového Jičína putuje další pozvánka, tentokrát na výstavu na Žerotínském zámku nazvanou Z rajské zahrady. Autorkou je etnografka Anna Hrčková. Prezentuje rostlinné motivy v lidové kultuře Novojičínska. K vidění je do 28. května.

V Železničním muzeu moravskoslezském v Ostravě si můžete prohlédnout novou výstavu připomínající 125 let úzkorozchodné dráhy Třemešná ve Slezsku – Osoblaha. Dozvíte se o historii této jediné úzkokolejky v kraji, o provozu a taky o výletních vlacích s parní lokomotivou.

V Historické budově Muzea Těšínska v Českém Těšíně si můžete prohlédnout výstavu nazvanou Elegance ohýbaného dřeva autorky Ilony Pavelkové. Provede vás historií výroby ohýbaného nábytku a představí firmy, které se tomuto sortimentu věnovaly. Výstava je k vidění do 8. října.

Spustit audio