Majitel ostravské huti Liberty vyvedl podle odborářů z firmy emisní povolenky za miliardu

30. duben 2021 13:21, aktualizováno

Ostravská huť Liberty přišla podle odborářů o emisní povolenky za miliardu. Majitel jim v dopise oznámil, že je poskytl sesterským hutím v Rumunsku. Odboráři chystají trestněprávní kroky.

Podle předáka Petra Slaniny se obávají, že se povolenky, případně peníze z jejich prodeje, do Ostravy už nevrátí. A huť tak nebude mít prostředky na nutnou modernizaci.

„Zorganizujeme na středu protestní mítink, kde znovu vyzveme zaměstnance k tomu, aby ochromili huť této firmy, pokud nám majitel neosvětlí, jakým způsobem si dál představuje budoucnost této firmy,“ uvedl Slanina.

Mluvčí Liberty Ostrava Barbora Černá Dvořáková v reakci uvedla, že nešlo o vyvedení povolenek z firmy, ale o jejich prodej. Ostravská huť za to získala zhruba jeden a čtvrt miliardy korun. S asi čtvrtmiliardovým ziskem.

„Jeden milion kusů emisních povolenek byl prodán sesterské rumunské společnosti a bylo to za hotové peníze. Transakce byla provedena za aktuální tržní cenu, která bude huti okamžitě zaplacena a huť bude mít možnost koupit tyto povolenky v budoucnu zpět za nižší cenu,“ vysvětlila mluvčí.

Čtěte také

Odboráři jsou už několik týdnů ve stávkové pohotovosti, situace ve firmě podle nich ohrožuje chod podniku. S vedením Liberty Ostrava jednal v polovině dubna v Ostravě i premiér Andrej Babiš (ANO), který pak řekl, že vedení podniku slíbilo, že povolenky rumunské firmě nepůjčí.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) dnes na twitteru uvedla, že chce, aby o situaci v Liberty Ostrava v pondělí jednala vláda.

Ostravská huť vlastnila povolenky dohromady za téměř šest miliard korun. V minulých letech si je šetřila a chce je využít k financování nezbytné modernizace huti, především k výstavbě hybridních pecí v ocelárně a k pořízení modernějších technologií pro válcovny.

autoři: Silvie Mikulcová , Martin Knitl , tif | zdroj: ČTK
Spustit audio