Malebnou krajinu plnou vody a zeleně můžete mít v Domě přírody Třeboňska jako na dlani

11. červen 2021

V Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko na jihu Čech najdete unikátní přírodu. V dobách pravěku byla celá tato oblast dnem mělkého jezera. Teď je to rovinatá krajina, plná rybníků a lesů, která je oblíbeným cílem turistů. To nejzajímavější ze zdejší přírody přibližuje stálá expozice Domu přírody Třeboňska v suterénu třeboňského zámku.

Hned u vstupu do expozice vítá návštěvníky mohutný strom. „Tenhle strom začal podle odhadu odborníků růst už v roce 814,“ říká Marie Jirková z Domu přírody Třeboňska a ukazuje na kus kmene, který byl kdysi náhodou vyzvednut ze země při těžbě rašeliny. „Říká se tomu černý dub. Díky rašelině zůstal zakonzervovaný do dnešních dnů. Získal ale černou barvu, jinak by se dávno rozložil,“ dodává, jak vznikl nejstarší exponát v expozici, která sídlí v suterénu třeboňského zámku.

Jeho kmen je dutý, a tak do něj návštěvníci mohou vejít. Kromě toho, že uvidí, jak strom vypadá zevnitř, čeká je i příjemný meditační zážitek. Místností zní totiž hudba se zvuky přírody.

Expozice umístěná ale nabízí nejen možnost podívat se do útrob starého dubu, ale i spoustu dalších zajímavostí. „Tohle je například místní orel mořský,“ ukazuje na preparát v nedaleké vitríně Marie Jirková. „Část vystavených živočichů v dioramatu přírody je ze školních sbírek a orel pochází ze zdejšího gymnázia,“ vysvětluje, kde se vzal symbol celé stálé výstavy.

Dub letní

Návštěvnické středisko chráněné krajinné oblasti a biosférické rezervace Třeboňsko, což je oficiální titul Domu přírody Třeboňska, je přístupné ze zámeckého parku. Před vchodem do expozice najdete jezírko a vodu, tekoucí ve dvou vydlabaných kmenech, které symbolizují Starou a Novou řeku, tedy dvě řečiště řeky Lužnice.

Uvnitř pak výstava nese název Krajina a lidé. Návštěvníci se v ní mohou seznámit s dějinami přírody a krajiny Třeboňska. „Máme tu celou řadu živočichů, typických pro Třeboňsko, třeba tady je kulíšek, což je nejmenší evropská sova,“ ukazuje Marie Jirková. „A tamhle na tom kusu dřeva máme lelka,“ směje se. „Ten je tak nenápadný a v přírodě neviditelný, že si říkám, jestli rčení chytat lelky není od toho, že člověk který lelky chytá, vlastně na první pohled nic nedělá.“

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.