Malí čtenáři ze Staré Bělé mají za sebou první setkání se spisovatelkou

26. listopad 2019

Děti s rodiči z Ostravy-Staré Bělé nemusí za spisovateli jezdit do literárních salónů. Autorské čtení spisovatelky dětské literatury mohli zažít přímo v prostorách vesnické knihovny. V klubovně se sešla asi dvacítka žen s dětmi v předškolním věku.

Pro spisovatelku Zuzanu Pospíšilovou jsou taková autorská čtení setkáními s těmi nejpřísnějšími literárními kritiky. „Je to pro mne i barometr povedenosti té knížky, protože vidím, jak reagují, co by se jim líbilo a co mají rády. Je to velice přínosné pro obě strany,“ říká spisovatelka.

A jak je těžké psát literaturu pro děti? „Dětský čtenář moc neodpouští, takže je potřeba dítě zaujmout hned na začátku. Snažím se do knížek dostat něco, co je humorné, zábavné, dobrodružné a taky trochu poučné,“ dodává Zuzana Pospíšilová.

„Mám moc ráda, když si čteme celá rodina. Cítím tam tu pospolitost,“ říká maminka pětileté Julinky Jana Stuchlá. „Naše děti milují večerní čtení pohádek,“ dodává Marie Kudělková.

Autorské čtení ve starobělské knihovně uspořádala knihovnice Pavla Řehová. „Chtěla jsem maminkám ukázat, jaké to je, když paní spisovatelka tvoří. Ve Staré Bělé je o knížky velký zájem, mám tady spoustu dětských čtenářů a jsem za to ráda,“ uzavírá knihovnice.

Další akci pro matky s malými dětmi chystá knihovna zhruba za měsíc, kdy se tady mohou sejít, popovídat si a třeba přečíst svým potomkům nějakou dětskou literaturu.

autor: ada
Spustit audio

Související