Mandle byly už v hrobce Tutanchamóna, dnes má mandloň se svými plody široké využití

27. prosinec 2015

Mandloň je listnatý strom z čeledi růžovitých, dorůstá až do velikosti 10 metrů, ale obvykle bývá nižší. Pochází z centrální Asie, tedy z oblasti Iránu, Turkmenistánu, Pákistánu, Afganistánu a části Indie.

Zřejmě se jedná o velmi starou kulturní rostlinu. Někteří vědci se dokonce přiklánějí k názoru, že mandloň byla prvním ovocným druhem, který člověk záměrně pěstoval. Mandle byly nalezeny v hrobce Tutanchamóna, jenž žil více než 1300 let před naším letopočtem. Ale existují ještě starší nálezy - z období mladší doby bronzové.

Hořkost mandlí je pověstná

Má ji na svědomí takzvaný amygdalin – glykosid, který se může relativně jednoduše změnit na nebezpečný jed kyanid. Amygdalin se může vyskytovat třeba i v peckách meruněk, ale nebezpečí člověku hrozí jen při požití větších dávek, navíc za syrova. Při pražení, nebo jiné tepelné úpravě se toto riziko zcela omezí.

Chuť hořkých mandlí je ale v některých případech přímo žádaná, jako příklad můžeme uvést známý mandlový likér Amaretto.

Mandle můžeme konzumovat na slano i na sladko

S lehkým nadhledem bychom možná mohli posluchačům doporučit, aby si nějaké mandle z vánoční mísy ušetřili také na mísu silvestrovskou. Tvrdí se totiž, že pojídáním syrových mandlí se zmírňují účinky alkoholu.

Mandle jsou ale hlavně surovinou důležitou pro cukráře. Používají se při pečení zákusků, dortů, sušenek, z mandlí se dělají zmrzliny, krémy. Často se také používají jako chutná ozdoba, zvláště když se nařežou na jemné lupínky. Z mandlí je možné připravit i slanou pochoutku – stačí je lehce osmahnout a nasolit, takto se hodí třeba k vínu.

Využití i mimo kuchyni

Mandlový olej používaný v kosmetice zvláčňuje a zklidňuje pokožku. Má ale i technické využití - prý se mimořádně hodí k mazání velmi jemných mechanismů, například hodinových strojků.

Z listů a kořenů mandloní se dá získat žluté a zelené rostlinné barvivo. Z mandloně také získává charakteristická pryskyřice, která má široké mystické využití – třeba na zahánění čarodějnic nebo jako smyslný prostředek podporující sexuální touhu. No, a kdo radši upřednostní praktické využití před romantickým, ten určitě ocení, že z mandloňové pryskyřice lze vyrobit dobré lepidlo.

Spustit audio