Margit Slimáková: Neradím, snažím se lidi inspirovat a nadchnout. Základem je pohoda a dobrá nálada

17. prosinec 2021

Dietoložka a propagátorka zdravé výživy PharmDr. Margit Slimáková, propagátorka „zdravého talíře", se snaží o osvětu, publikuje, přednáší, organizuje semináře a pomáhá při zavádění zdravé výživy ve školách, institucích i firmách. Po více než 10 letech v zahraničí žije nyní s rodinou v České republice a vyznává názor, že základem zdraví není farmakoterapie, ale kvalitní strava, zdravý životní styl a dobrá nálada.

Povídání o životě a o tom, jak se udržet v pohodě, zejména v tomto období. Margit Slimáková je takovým krásným dárkem pod stromeček, protože se narodila 24. prosince.

Osobní receptář pro zdraví a pohodu. To je její nejnovější publikace. Zdraví a pohodu potřebujeme úplně všichni.

„Je to volné pokračování mé první knížky, což byla Velmi osobní kniha pro zdraví. A tohle je receptář, který je víc praktičtější. Protože jsou čtenáři, kteří se mne často ptali na další a detailnější věci. Psali mi, že si knihu přečetli a dokud nenapíši pokračování, tak si ji budou číst stále dokola a pořád z ní mají co čerpat.“

Nevytvářejme z jídelního stolu bojiště. Děti nejvíc spolupracují, když mají naši důvěru a možnost rozhodování. I v jídelníčku.
PharmDr. Margit Slimáková, dietoložka a propagátorka zdravé výživy

„Tuto novou knihu jsem pojala v něčem stejně, opět je v ní osm kapitol. Některé z nich jsou stejné, ale další nové. Je tam samozřejmě výživa a zdraví, to jsou má oblíbená témata. Ovšem nově je tam téma rodiny a pohody. A vše je jako receptář. Tedy je tam nějaká otázka a k ní potom určitý návod.

Čtěte také

„Ale já nedávám návody typu, takto to dělejte. Spíš inspiruji. Předkládám možnosti a vyberte si. Tohle je nejlepší, co můžete pro sebe udělat a je na vás, abyste si vybrali. Protože každému sedí něco trošku jiného, každý jsme jiný. Nemám ráda určování, co by měl člověk dělat, jak by se měl chovat, co by měl jíst.

„Myslím si, že každý se můžeme chovat trochu jinak, můžeme jíst rozdílně. Ale jsou nějaké zásady a základní pravidla, řekněme jedno či dvě, čím se řídit. Ale zbytek už je potom na každém z nás. Snažím se tedy nadchnout a nabízet pohodu.

„V dnešní době na nás útočí spousta restrikcí. A každá z nich je svým způsobem stresující a chronický, dlouhodobý stres nám ubližuje. A dokonce ubližuje právě imunitnímu systému, který potřebujeme. Tedy pro mne je pohoda nade vše. Ať děláme cokoliv, pohoda je zásadní. Nemá smysl se trápit nad super zdravým jídlem, když nám nebude chutnat. A budeme ho do sebe nešťastně rvát. To nám asi moc nepomůže.

Četba jako součást našeho zdraví

Margit Slimáková ve své poslední knize nedává recept na život, ale přibližuje své zkušenosti, které na cestě životem získala a kam došla.

Čtěte také

„Popisuji běžné problémy, se kterými se v životě setkáváme. Ať už jako ženy nebo rodiče, problémy, které řešíme s dětmi. A v souvislosti s Vánocemi mne třeba napadá mé oblíbené téma knížky a čtení. Ne každý ví, jak knihy prospívají našemu zdraví. Prospívají mozku, našemu duševnímu zdraví a dokonce i srdci. Protože u knihy se člověk zklidní.

„Důležité je také zvládat s dětmi nejrůznější změny. Vše jde zvládat v pohodě. Důležité je, aby děti byly spokojené vždy tam, kde jsou. V aktuální situaci. Díky tomu potom zvládají těžké situace v klidu a s nadhledem. Protože si jsou si sami sebou jistí. Žijme svůj pohodový život a zvládejme, co je třeba zvládat.

Čtěte také

„Vedou se debaty o výchově dětí, k čemu je máme nutit a k čemu ne. Já jsem hodně tolerantní, ale je pár zásadních věcí na kterých stojím a ostatní vlastně nechám běžet. Tedy když se lehce dostaneme od výchovy k výživě, tak pro mne je důležité, aby děti jedly nějakou zeleninu a nejedly vyloženě nezdravosti. Ale jestli to budou ředkvičky, hrášek nebo rajčata, to už nechám na nich.

„Nelpím na tom, že budu určovat, co mají jít. Naopak, myslím si, že každý by měl mít trochu právo rozhodovat se, tedy už i ty nejmenší děti. Doporučuji takzvané bufetové podávání jídel. Ne, že se každému členu rodiny něco nahází na talíř a tohle prostě musí sníst. Dejme dětem na výběr.

Margit Slimáková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Margit Slimáková je specialistka na zdravotní prevenci a výživu. Vystudovala farmacii a dietologii, využívá osvědčené poznatky ze všech oblastí medicíny. Věnuje se poradenství a osvětě, publikační i přednáškové činnosti.

„Když může dítě spolurozhodovat, tak daleko víc spolupracuje. Dovolme mu samostatně myslet a utvářet svůj život. Když budeme dítěti důvěřovat a respektovat ho, vrátí nám to svojí spolupráci. Když něco tvrdě nařizujeme, tak se vytváří protitlak. A pak máme z jídelního stolu, který by měl být pohodou, najednou bojiště. Všichni mají sevřený žaludek a stres, když se blíží čas oběda. To ale nikomu neprospěje.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Margit Slimákovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související