Markéta Pilátová: Senzibil, souboj dobra se zlem v prostředí mlžných jesenických hor

1. leden 2023

Jsme v 21. století, ale v zamlžených a drsných Jeseníkách se do nelítostného zápasu na život a na smrt pouštějí dva muži nadaní schopnostmi, které si obvykle spojujeme spíše s pohádkovými bytostmi nebo šamany.

Účinkuje: Kamil Halbich
Dramaturgie: Eva Lenartová
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Zvuková spolupráce: Jakub Rataj
Režie: Petr Mančal
Premiéra: 30. 10. 2022

Román Markéty Pilátové Senzibil má tolik rovin, že si každý může vybrat, která mu vyhovuje. Je to pohádka pro dospělé, je to román o lásce v mnoha podobách, je to zpráva o jinakosti, nahlédnutí do světa paranormálních jevů, je to vířivý průlet časem s reáliemi a historií dramaticky krásných jesenických hor.

Román rozehrává příběh dvou senzibilů obdařených těžko vysvětlitelnou silou, kterou každý z nich využívá jiným způsobem. Zároveň je sondou do českého „něcismu“, tedy obecně rozšířené víry v „něco“ vyššího, jež se neváže na tradiční náboženství a církve, ale také příběhem urputného a věčného boje dobra se zlem. Značná část děje se odehrává mimo hmatatelnou realitu, v jakýsi paralelních světech, a dostaneme se i do paměťového paláce, tedy mentální stavby, kterou využíval například Sherlok Holmes. Je zřejmé, že se dovíme mnoho o senzibilech, jen tak mimochodem projdeme lekcí základních pojmů a autorka připomene rovněž proslulý komunistický ústav, respektive psychoenergetickou laboratoř Františka Kahudy, jejíž pokusy byly režimem podporovány, neboť ovládnout mysl poddaných je cílem každého tyrana.

Markéta Pilátová

Markéta Pilátová

Česká spisovatelka, hispanistka a novinářka pochází z Kroměříže. Je autorkou řady ceněných knih a její magický realismus uchvacuje jak děti, tak dospělé. Absolventka olomoucké univerzity učila v Brazílii a Argentině češtině  potomky českých krajanů, roky žila u oceánu v Portugalsku a momentálně bydlí v Jeseníkách, kde nasává inspiraci pro další psaní.

Můžete mít dojem, že se pohybujete v žánru science-fiction, všechny motivy jsou však pevně spjaty s reálným světem. Čtenář či posluchač ale nemá rozhodnout, jestli je příběh dvou senzibilů a jejich klientky reálný, jestli se ve světě, který známe, mohl odehrát. Má se prostě a jednoduše nechat unášet dějem, a to vám také doporučuji. Markéta Pilátová, která mimochodem skvěle dokáže vážnou situaci humorem uzemnit, píše zjevně o současném světě a její příběh může mít i edukační a nabádavé vyznění, pokud o ně budeme stát. Je to na nás.

Tak tohle byla jízda! Budu-li upřímná, jedna z nejvíc fascinujících knih, co jsem kdy četla. Příběh ve mně dozníval ještě hodně dlouho a dodnes se k němu v myšlenkách vracím.


Z webu databazeknih.cz, čtenářka pod nickem Heli20

Desetidílná rozhlasová četba ani zdaleka neobsáhla všechny roviny románu v plné síle, ale Markétě Pilátové, která text pro rozhlas sama upravila, se podařilo udržet v příběhu všechno podstatné.

autoři: Petr Mančal , ele
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.