Martha a Tena Elefteriadu: Od zítřka máme dovolenou

12. srpen 2022

Příjemné hlasy plné citu a chytlavé písničky - to jsou poznávací znamení nahrávek Marthy a Teny Elefteriadu. Dvojhlasně zpívají jako jedna žena, Martha první a Tena druhý hlas. Sedm let, do roku 1976, patřily k nejoblíbenějším zpěvačkám u nás.

Když se v roce 1946 situace v Řecku vyhrotila do občanské války, odešlo ze své rodné země mnoho rodin. A tak se do tehdejšího Československa dostaly i sestry Martha a Tena Elefteriadu. V roce 1950 se zde jejich rodina usadila jako řečtí emigranti. Maminka ale brzy zemřela, a tak děti vyrůstaly v dětském domově pro řecké děti v Ivančicích. Dvě děvčátka, Martha a Tena, tady zapustila kořeny. Jako vynikající zpěvačky se ukázaly už koncem 60.let. Zkusily totiž soutěž Hledáme nové talenty. Všimnul si jich kytarista Aleš Sigmund a byl z toho začátek jejich pěvecké kariéry. S ním prošly kus života, vydaly hodně desek, účinkovaly ve světě.

Martha a Tena Elefteriadu byla tehdy mimořádná dvojice na naší i evropské populární scéně. Žhavá řecká krása a krásné hlasy. Narodily se v tehdejší Jugoslávii. Řekyně jsou ale napůl, jejich maminka byla Makedonka a tatínek byl Řek, a k řecké kultuře mají také obě nejblíž. Martha a Tena Elefteriadu se staly hvězdami 70. let naší populární hudby. Jejich nahrávky zní dodnes svěžím dojmem, jejich podání totiž nikdy nechyběly umělecké ambice, muzikantská energie, silný emotivní náboj a profesionální pěvecký výkon. Originální a příjemná barva jejich dvojhlasu byla v naší populární hudbě vzácností. Dnes se věnují česko-řeckým projektům, chtějí, aby si obě kultury byly blíž.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.