Martin Knitl: Balada o silnici

22. srpen 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V létě si spousta z nás ráda přečte nějakou dobrou detektivku anebo lehčí román plný humoru. Stojí nás to sice nějaké peníze, ale aspoň prožijeme pozoruhodné příběhy. Někdy si ale stačí uvědomit, že nemusíme utratit ani korunu a stačí si všímat dění kolem sebe. V poznámce to bude jak detektivka, tak humorný román. Výsledné dílo podle skutečných událostí by se mohlo jmenovat Balada o silnici.

Několikrát se klepalo kladívkem na základní kameny, několikrát se stavba přerušovala. Několikrát bylo vše vyřešeno, několikrát už nebyla na silnici ani jedna koruna ve státním rozpočtu.

Řeč je o silnici I/11, kterou v našem zpravodajství skloňujeme až příliš často. Peníze na ni měly přijít z evropských fondů, jenže pak někdo prazvláštním způsobem rozhodl o vyškrtnutí a že prý stačí náš vlastní domácí rozpočet.

Myslím, že tomu nevěřili ani optimisté. Nelze se proto divit, že se objemy naslibovaných peněz tenčily a tenčily, až se ztenčily téměř k absolutní nule.

Při pohledu na možné scénáře dopravního fondu se o nule na příští rok opravdu hovořit dá. Jak je vidět, starostové obcí a zástupci nejrůznějších sdružení už napsali tolik verzí apelujících dopisů, petic a výzev, že se v tom stali experty. A přesto to nepomáhá.

Vlivní politici sem tam něco slíbí, jako třeba premiér, ale skutek utek. U Hrabyně stojí opuštěný most a prosekané pásy v lese už pomalu zase zarůstají divokými travinami. Je ticho a lidé na radnicích se ptají novinářů: Co myslíte, že máme ještě dělat, aby nás v Praze brali vážně?

Poslanci z některých výborů jedenáctku z Opavy do Ostravy a samozřejmě dále na východ podpořili, ale když ono je málo peněz na všechno. Dokonce tak málo, že si můžeme dovolit ten luxus a poslat stavbaře domů z rozdělané práce.

Nejsem znalcem, ale jak dlouho budeme to nevábné torzo u Hrabyně konzervovat, než se situace změní? Je to opravdu tak těžko pochopitelné, že dálnice, která vede regionem, nepomůže západní části kraje a silnice ze západu na východ je prostě potřeba?

Je škoda, že lidem bojujícím za jedenáctku chybí kuráž k nějaké větší protestní akci. Ta by mohla upozornit, že se tady děje něco absurdního, co by se blíže k hlavnímu městu jen těžko stalo.

Začalo to jasným projektem, zařazením do evropských dotací, ale ze všeho nakonec sešlo a dnes stojí u Hrabyně opuštěné rezavějící značky upravující jízdu staveništěm.

Jsem odpůrcem hlasitého křičení, ale v tomto případě bych pro to hlasoval všemi jedenácti.

autor: mrk
Spustit audio