Martyn Bennett, technofolkař z Caledonie

25. únor 2015

I deset let po smrti zůstává průkopnický skotský technofolkař Martyn Bennett středem zájmu. Nedávno znovu vyšlo jeho přelomové album Grit s několika bonusy, renomovaná režisérka Cora Bissett uvedla multimediální životopisné taneční představení The Martyn Bennett Story a obdiv mu už poněkolikáté vyjádřil Peter Gabriel. Čajovnu o Martynu Benettovi Čajovnu o Martynu Benettovi můžete poslouchat ve středu 25. února od 19 do 19:30.

Charismatický skotský houslista a dudák Martyn Bennett vydal album Grit v roce 2003. Předtím přemohl první fázi těžké nemoci, při jejíž diagnostikaci ve slepém hněvu na padrť rozbil rodinou sbírku milovaných nástrojů, vlastněnou jeho předky po několik generací. Ztratil prý sílu je rozeznít. Schoulil se pak v očekávání všeho do lůna přírody a tři roky společně s lékaři bojoval. Před očima se mu přitom míhaly střípky vytoužené zvukové básně, ódy na skotskou tradiční hudbu, označované za „nejnebezpečnější hudební fúzi kloubící inspirující šik technobeatů a samplů s nejkrásnějšími a nejuctívanějšími tradičními melodiemi Skotska“.

Říkali mu Technofolkař z Caledonie. Svými pěti alby vztyčil milník, to když se pokusil dát starobylé tradici v ultramoderním světě nový smysl. Klasicky vzdělaný hudebník se k ní dostal přes svou matku Margaret, pocházející z dlouhé linie lidových zpěváků a vypravěčů z ostrova Skye. Základem navždy přelomového alba Grit jsou fragmenty vyjmuté z vinylových desek z 50. a 70. let minulého století, následně obalené až neskutečně futuristickou hřmotností.

Filtry pokroucené i praskavě šumící hlasy pocházely jak z rodičovského archívu, tak z terénních nahrávek Hemishe Hendersona nebo záznamů Alana Lomaxe. Se starými melodiemi se Martyn sblížil, násobil je smyčci, rozemlel v elektronice a frenetických techno vibracích v kontrastu se stařeckými promluvami zpěváků.

Nové vydání alba obsahuje remix Gabrielovy skladby Blue Sky a Bennettovo poslední dílo - symfonii Mackay's Memoirs složenou pro studenty City of Edinburgh Music School. Poprvé byla uvedena v roce 1999 během otevření novodobého Skotského parlamentu. A studenty natočena 30. ledna 2005, pár hodin po Martynově smrti. Pořad je reprízou z 22. října 2014.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.