Masák aneb bramborový placek plněný kuřecí směsí

Nejnověji jsme v Dobrůtkách zavítali do Staroveské myslivny. Právě v této restauraci ve Staré Vsi nad Ondřejnicí nám kuchař Josef Judas předvedl, co je to "Masák" a jak na něj. Tak se totiž jmenuje bramborový placek plněný masovou směsí, který patří k místním specialitám.


Masák aneb bramborový placek plněný kuřecí směsí

Suroviny na bramborové těsto:
- brambory
- vejce
- mléko
- polohrubá mouka
- majoránka
- mletý pepř
- česnek
- sůl
- olej

Nejprve si připravíme bramborové těsto. Oškrábané brambory nastrouháme na struhadle – polovinu nahrubo, polovinu najemno. Do brambor přidáme vejce, trošku polohrubé mouky a plnotučné mléko. Vypracované těsto ochutíme mletým černám pepřem, majoránkou, prolisovaným česnekem a solí.

Suroviny na masovou směs:
- kuřecí prso
- paprika
- rajče
- cibule
- česnek
- kečup
- hořčice
- grilovaní koření
- sojová omáčka
- vývar
- hladká mouka
- chilli
- sůl
- olej

Poté, co máme hotové bramborové těsto, se pustíme do přípravy kuřecí směsi.
Kuřecí prso si nakrájíme na jemné nudličky. Osolíme je a okořeníme mletým pepřem a grilovacím kořením. V pánvi rozehřejeme olej a maso v něm zhruba 3 minuty ze všech stran opékáme. Poté k němu přidáme najemno nakrájenou cibuli a na větší kousky nakrájenou žlutou a zelenou papriku. Poté přidáme také jeden prolisovaný stroužek česneku a nakrájené rajče. Nakonec směs lehce zahustíme lžičkou hladké mouky a trochou slepičino vývaru. Vše dochutíme dvěma lžičkami jemného kečupu, lžičkou plnotučné hořčice a kapkou tmavé sojové omáčky. Pro větší pikantnost můžeme přidat i trošku chilli.
A nyní už se pustíme do smažení bramborového placku – na velké pánvi rozehřejeme větší množství oleje a po celé ploše pánve rozetřeme bramborové těsto. Placek by měl být co nejtenčí, důkladně jej smažíme z obou stran dozlatova. Z osmaženého placku na talíři vysušíme ubrouskem přebytečný tuk. Na jednu část rozprostřeme kuřecí směs a nakonec placek přeložíme na polovinu. Placek zvaný Masák podáváme se zeleninovou oblohou. Dobrou chuť!

autor: čan