Masopustní jarmark, soutěž v pexesu, spousta výstav... Vyberte si z našich tipů

17. únor 2022

Kam za kulturou, zábavou, pohodou dnes a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek v Kupé nebo na retro mejdanu

Kulturně umělecký prostor Kupé ve zrekonstruované vodárenské věži v Opavě zve na přednášku Petra Zahnaše o historii Jánských koupelí. Součástí bude prezentace dobových fotografií věhlasných slezských lázní. Akce začíná v 18 hodin.

Galerie výtvarného umění v Ostravě připravila výstavu o radosti. Pokud jste rozladění z neradostného období pandemických omezení, najděte si čas. Najdete tu různé podoby radosti, třeba dobré jídlo, pohyb nebo erotiku. Autorem vizuální mozaiky je kurátor Jaroslav Michna a při tvorbě vycházel z galerijních sbírek. Výstava je přístupná do 6. března.

Divadlo Antonína Dvořáka v Ostravě uvede v ostravské adaptaci slavnou Goldoniho komedii Sluha dvou pánů. Goldoni po ostravsku je zasazen do Ostravy, postavy mluví současným jazykem a divák se dočká pořádné komediální porce. Představení začíná v 18:30.

Retro mejdan se koná v Dělnickém domě ve Studénce na Novojičínsku. Začíná v 19:30. Těšit se můžete na stylovou tombolu, stylovou hudbu a hlavně návrat do devadesátých let. Kostýmy jsou vítány.

Sobota masopustní, soutěž v pexesu

Lidé z Frýdku-Místku se mohou těšit na masopustní jarmark. Od osmi hodin bude veselo na náměstí Svobody v Místku. V nabídce je prodej tradičních farmářských a zabijačkových produktů, projde taky masopustní průvod, chybět nebudou kejklíři či řezník Krkovička, soutěže, hry a hudební vystoupení. Masky dostanou sladkou odměnu.

Masopustní průvod vás pobaví taky ve Štramberku na Novojičínsku, kde startuje ve 13 hodin od tělocvičny. Místní slibují veselici na náměstí, kapelu Příkop a taky pochovávání basy. Další masopustní rej zažijete v Rožnově pod Radhoštěm. Muzejní Dřevěné městečko kromě prezentace masopustních zvyků láká na soutěže o nejlepší valašskou klobásku a tlačenku.

Ve středisku Střecha ve Vrbně pod Pradědem je do 11. března k vidění výstava o Lichtenštejnských loveckých chatách. Snímky Zdenky Jordanové zachycují chaty z okolí Branné z někdejšího panství Lichtenštejnů.

Středisko volného času Bruntál pořádá na Turistické základně v Železné soutěž v pexesu pro malé i velké. Hráči si prověří pozornost i soustředění. Akce se koná od 9 do 12 hodin.

Lichnov u Frenštátu zve na Zimní olympiádu. Olympijský improvizovaný pětiboj a prémiová disciplína Sjezd na čemkoliv pobaví tři věkové kategorie soutěžících a určitě spoustu diváků. Akce se koná za každého počasí, začíná ve 14:30 u sochy svatého Izidora.

Neděle na lyžích nebo na výstavě

V Historické výstavní budově Slezského zemského muzea v Opavě můžete navštívit výstavu Koptské textilie. Dekorativní fragmenty tunik a látek byly utkány na území dnešního Egypta prvními vyznavači křesťanství zvanými Kopty.

V Historické muzejní budově v Českém Těšíně najdete výstavu věnovanou říční krajině Těšínska a jejím proměnám. Poznáte dvě dominantní řeky oblasti, Olši a Ostravici, přírodu kolem nich, historii řek i říční krajiny. Výstava je interaktivní a je přístupná denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin.

HEIpark Tošovice pořádá dnes lyžařské závody HEIpark cup 2022. Amatérské klání v obřím slalomu bude určitě napínavou podívanou. Začíná v 9 hodin registrací všech věkových kategorií, start závodů pak o hodinu později.

Muzeum Beskyd ve Frýdku-Místku nabízí návštěvníkům zajímavou výstavu věnovanou ohýbanému nábytku, který je pro svou funkčnost a nadčasovost oblíbený už přes sto padesát let. Přibližuje jeho historii a výrobu. Přístupná je do 27. března.

autoři: Petra Štrymplová , tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.