Masopustní veselí v Příkazech a gastronomický zážitek v podobě pečené krysy

6. březen 2019
Kraj na dlani

Masopust v Příkazech, rozhovor se zpěvačkou Danou Chytilovou, pravidelná údržba zeleně podle pana Zedka z Prosenic, ochutnávka pečené krysy v Bušíně, zásahová jednotka SDH Olšany u Prostějova

Dnes je Popeleční středa. Tou začíná postní období před Velikonocemi. Právě popeleční středě předchází Masopust, lidově zvaný také jako ostatky nebo třeba fašank. Na Masopust v Hanáckém skanzenu v Příkazech u Olomouce se vypravil o víkendu i Aleš Spurný. Role stárka se ujal Miroslav Hrabčík z vedlejšího Nákla.

Petra Ševců navštívila zpěvačku Danu Chytilovou. Její rodiče před více než třiceti lety založili ve Velkém Týnci na Olomoucku hanácko-čuhácký soubor Týnečáci. I když v něm jako mladá zpívala, pro svoji profesní dráhu si Dana Chytilová vybrala jiné hudební žánry. Často ji můžete slyšet na různých akcích právě ve Velkém Týnci.

S příchodem slunečných dnů se lidé pouští do prvních zahradnických prací. Velkou předzahrádku domu Vítězslava Zedka v Prosenicích na Přerovsku zdobí košatá vrba, několik tůjí, jehličnanů a keřů. Jejich pravidelné údržbě se senior věnuje vždy na jaře a na podzim. A právě v těchto dnech se pustil do prvních prací. Ořezává přestárlé větve, tvaruje okrasné keře. Více v reportáži Jany Zemkové.

Představte si, že váš vnuk sleduje v televizi pohádku, kde si žlutý zlobr Shrek pochutnává na výtečné krysí pečínce. Rozhodne se tedy, že ji chce ochutnat taky. Co uděláte? Patrně se mu to pokusíte vymluvit. Když ale máte doma babičku, jakou je Alena Skoumalová z Bušína, není pro ni problém krysu pro vnuka připravit. A nejen pro vnuka, ochutnal i náš kolega Mirek Kobza je prý výborná.

Je libo krysu? V Bušíně to není problém.

Chcete recept? Sekaná od místního řezníka, do ní trošku zelí a mrkve. Ouška, očka a ocásek jsou z kabanosu a pak už jen česnek, sůl, pepř a kmín dle chuti. Potřít vajíčkem a šup s krysou do trouby. Peče se o něco déle, aby měla krysa pěkně hnědý kožíšek. Podává se s chlebem, nebo s bramborami a vnouček se po ní může utlouct.

Jak vybavená je zásahová jednotka olšanských dobrovolných hasičů? Dozvíte se v Kraji na dlani Českého rozhlasu Olomouc. V Kraji na dlani Českého rozhlasu Olomouc vám teď představíme Zásahovou jednotku Sboru dobrovolných hasičů v Olšanech u Prostějova. Má 19 členů a nejsou to jen muži - je mezi nimi i jedna žena. Velitel Petr Běhal je s přípravou a technickým vybavením spokojený

Zásahová jednotka Sboru dobrovolných hasičů v Olšanech u Prostějova. Má 19 členů a nejsou to jen muži - je mezi nimi i jedna žena. Velitel Petr Běhal je s přípravou a technickým vybavením spokojený.

autoři: Aleš Spurný , Pavel Juráš , zem , pese , voj , kbz
Spustit audio