Máte doma oblečení navíc? Doneste ho do ostravské zoo. Pomůžete slonům

7. říjen 2020 13:57

Sbírku oblečení pořádá Zoo Ostrava s organizací Moment charity shops, která v České republice provozuje síť dobročinných second handů. Vhodné oblečení mohou lidé vhazovat do speciálně označeného kontejneru na textil, který je umístěn u vstupu do zoo.

Získané oblečení si průběžně pracovníci Momentu odvážejí, třídí je a prodávají ve svých obchodech. Výtěžek z prodeje pak míří na podporu organizace Save Elephants, která bojuje proti nelegálnímu zabíjení slonů v Africe kvůli slonovině, uvedla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

„Apelujeme na všechny, kteří se chystají provětrat své šatníky, aby oblečení pro záchranu slonů opravdu velmi pečlivě vybírali. Oblečení musí být nositelné a vhodné k prodeji. Roztrhané, flekaté či špinavé oděvy zákazníci nekoupí a pracovníci Momentu s nimi pak mají naopak spojené náklady na jejich likvidaci. Tím pádem putuje méně peněz na záchranu slonů,“ upozornila mluvčí zoo.

Jedna taška nepotřebných, ale stále pěkných a nositelných věcí například pokryje náklady na celodenní krmení pro celý psí tým v Kongu, který je speciálně vycvičen a pomáhá při odhalování pytláků slonoviny i částí těl dalších nelegálně lovených zvířat.

Trénink psů v Kongu

„V současné době je velikost volně žijící populace slonů afrických odhadována na 400 000 jedinců. Kvůli slonovině je každý den v Africe zabito až 100 slonů! Pokud bude toto tempo pokračovat, nemusí sloni vzhledem ke své dlouhé březosti a dospívání za pár let ve volné přírodě vůbec existovat. Sloni afričtí přitom původně obývali téměř celou Afriku,“ uzavřela mluvčí.

Spustit audio

Související