Máte-li problematického souseda, zachovejte chladnou hlavu a situaci řešte s rozumem, radí advokátka

15. srpen 2023

Sousedské vztahy. Jsou často komplikovanější než vztahy příbuzenské. S příbuznými se potkáme jednou za čas, ale se sousedy zpravidla denně.

Možná každý někdy řešil v menší či větší míře konflikt se svými sousedy. Pro některé jsou sousedské vztahy dokonce tak neúnosné, že se raději odstěhují.

Někdy stačí sousedy pouze upozornit, neboť si třeba ani neuvědomují, že jejich chování ruší ostatní. Každý má v tomto ohledu jiné měřítko posuzování, pokud však sousedi na stížnosti nereagují či intenzitu svého rušivého jednání neustále zvyšují, nezbývá nic jiného, než proti nim zakročit jiným způsobem. Právní cestou.

Jaké sousedské spory jsou nejčastější, a neměli bychom se vzdávat naděje na vyřešení? 

1) tzv. Imise, to znamená rušení souseda:

  • hlukem
  • stíněním
  • kouřem a pachem (z grilu či pálení nepořádku na zahradě, špatné spalování tuhých paliv v kotlích)
  • ztrátou soukromí, neboli rušení pohledem (postavení zahradního domku před francouzskými okny do ložnice apod.), můžeme sem zahrnout i velmi časté rušení kamerovým systémem, který snímá i pozemek sousedů

2) Přesahy přes hranice pozemků

  • kořeny stromů
  • větve stromů
  • přesahy střech a následně vývody okapů přímo na pozemek souseda

3) Problém s hranicemi pozemků

  • Hranice pozemků prošly za posledních 20 let přeměřováním a zpřesněním pro digitální zápis do katastru. To znamená posunutí hranice někdy i o několik metrů, což samozřejmě sebou nese spoustu sousedských sporů. Toto je úplně samostatná disciplína a objevuje se to velmi často.

4) Častý a specifický případ je i problém s parkováním. Tedy soused parkuje na mém pozemku, parkovacím místě či mi brání ve výjezdu z mého pozemku.

5) V případě velmi špatných vztahů může být následně vedeno přestupkového řízení. Ve velmi krajních případech i trestních řízení.

Jak se bránit v mezích zákona proti neohleduplným sousedům? Poslechněte si Dobrou radu s olomouckou advokátkou Kristýnou Hořanskou.

Pořad Dobrá rada můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat a ptát se hostů každé úterý od 10:04.

Spustit audio