Mažoretky z Batelova si sestavy vymýšlejí ve spánku. A uspěly na mistrovství světa!

18. říjen 2016

Mažoretky z České republiky letos vystoupily na mistrovství světa v chorvatské Poreči. Byly osmé, což je obrovský úspěch. O to větší, že nejde o klub z Prahy nebo Brna, ale z malého Batelova na Jihlavsku. Oddíl tam funguje už od roku 2002.

Klub založila dnešní trenérka Jana Zemanová se svou matkou. „Malé městečko na Vysočině, tak jsme si říkaly, přijde pár holek. Nakonec z toho bylo zhruba osmdesát dětí na prvním náboru. V tuhle chvíli jich máme asi třicet pět,“ vzpomíná na batelovské začátky Jana Zemanová. Zájem si vysvětluje tím, že v té době nebyl v Batelově jiný klub, který nabízel tanec, či něco podobného.

Hůlkou je třeba točit zápěstím a ne prsty

Dnešní seniorky, které uspěly na mistrovství světa, tehdy začínaly jako čtyřleté holčičky a už od začátku musely pořádně zabrat. Být mažoretkou totiž neznamená jen umět pochodovat jako voják. „Počítá se to samozřejmě už mezi sporty. Ono je to skloubení gymnastiky, tance, pak práce s hůlkou,“ vysvětluje trenérka. „První bylo vypilovat ten rytmus, abychom šly tak nějak stejně do hudby. Pak základy s hůlkou, co se týče základních cviků, jako je placka nebo osmička,“ říká Nikola Zemanová a vysvětluje, co to ta placka je. „Placku nás učili, když jsme byly maličký, je to jako když mícháte vařečkou. Je to jeden z nejzákladnějších prvků, který vůbec v mažoretkách je. Mažoretky také hůlkou netočí prsty, ale zápěstím. Za tím, že teď dokážou všechny synchronně točit hůlkami a vyhazovat je do stejné výšky, jsou hodiny a hodiny tréninku a v neposlední řadě i souhra kolektivu.

Batelovské mažoretky na MS v Chorvatsku

Když spadne hůlka při vystoupení, musí se mažoretka stále mile usmívat

I přes veškerý trénink se ale třeba i na mistrovství světa stane, že některé mažoretce hůlka upadne. V tom případě se musí stále usmívat a do třiceti vteřin hůlku zvednout. Porotci hodnotí nejen synchron a náročnost cviků, ale právě i spolupráci týmu a milé úsměvy.

Základem kostýmu mažoretky jsou holínky a hůlka

Když se řekne mažoretka, většina lidí si představí dívku v krátké sukénce, sáčku vojenského střihu, holínkách a kloboučku. Je třeba říct, že existuje i několik mažoretů. A i když vojenský styl kostýmu je stále nejčastější, cvičí mažoretky i v kostýmech, které se hodí ke stylu hudby. To už také není jen pochod, ale třeba dětské písničky, pokud cvičí děti, nebo nejnovější hity. Co zůstává vždy, jsou holínky a hůlka.

Hůlky mají speciálně vyvážené koncovky. Krásně se pak točí

Kdysi bývaly hůlky mažoretek jen dřevěné. Dnes jsou duté kovové. „Délka hůlky se odvíjí od toho, jak ta holčička je vysoká. Měří se to přesně podle toho, když natáhnou holky paži, aby ta hůlka byla od podpaží do konce prostředníčku,“ vysvětluje Jana Zemanová. „Hůlka má dvě koncovky, každou jinak velkou. Je to právě kvůli rotaci při výhozech. Aby se to krásně motalo,“ dodává.

Sny přinesly zlaté medaile

Mažoretky na svou trenérku prozradily malé tajemství. Nejlepší sestavy ji prý napadají ve spánku. „Mně se to opravdu zdálo a my jsme s tou choreografií dovezly asi tři zlaté medaile. I kostýmy se mi zdávají. Možná už je z toho člověk tak trochu zdegenerovaný,“ směje se Jana Zemanová.

Spustit audio