Medailonky z vepřové panenky s brambory a zeleninou

Hostinec U svatého Mikuláše v Hati lákal o prvním jarním víkendu své návštěvníky na zabíjačkové speciality. Šéfkuchařka Jana Hlaváčková nám proto nabídla jeden z receptů, kterým si můžete obohatit vlastní jídelníčkový repertoár. Servírujeme Medailonky z vepřové panenky se šťouchanými brambory a jarní zeleninou.


Medailonky z vepřové panenky

Suroviny:
- vepřová panenka
- steaková kořenící směs
- slunečnicový olej

Postup:
Vepřovou panenku nakrájíme na plátky. Prsty je lehce naklepeme a z obou stran okořeníme steakovou směsí. Na pánvi rozehřejeme slunečnicový olej a medailonky z obou stran několik minut zprudka opékáme. Ke konci smažení maso lehce podlijeme vývarem.


Jarní zelenina

Suroviny a postup:
Mraženou zeleninovou směs – nejlépe bretaňskou směs brokolice, mrkve a květáku – nejprve spaříme horkou vodou. Poté ji hned přelijeme studenou vodou a necháme okapat. Zeleninu osolíme a krátce ji dusíme v pánvi s kouskem másla.


Šťouchané brambory

Suroviny:
- brambory
- zakysaná smetana
- jarní cibulka
- sůl

Postup:
Oloupané brambory osolíme a uvaříme do měkka. Vodu slijeme a brambory rozšťoucháme. Na troše oleje osmažíme zlehka nakrájenou jarní cibulku, do které vmícháme nejprve vrchovatou lžíci zakysané smetany a nakonec rozšťouchané brambory. Servírujeme je společně s masem a zeleninou, anebo na samostatném talířku.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.