Medovinu a pivo podle středověkých receptur mohli ochutnat lidé na akci v Příboře

Na nedávném Dni s oživlou historií v Příboře mohli návštěvníci ochutnat také dva typické středověké nápoje. Medovinu a pivo. Shodou okolností je vyrábí či vaří dva muži z Dětmarovic.

Jan Pavelka z Dětmarovic vystudoval archeologii. Nestačilo mu však jen zkoumat kostry či oprašovat nálezy, chtěl se životu našich dávných předků přiblížit o trochu více. A tak začal vyrábět medoviny podle středověkých receptur.

A který nápoj si lidé vychutnávali ještě dříve než medovinu? A dokonce dříve než víno? Ano, je to pivo. I když to středověké chutnalo opravdu jinak, než jsme dnes zvyklí. Podle staré receptury vaří pivo Pavel Široký z Dětmarovic.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.