Medovník z Dijonu si podmanil Francii

Dnes velmi populární medovník pochází z východu. Ale nejslavnějším evropským medovníkem je ten z Dijonu ve Francii.

Jedl se kdysi hlavně v období Vánoc. Ale když se v roce 1796 usadil v Dijonu pan Brotier, vzbudil rozruch svým velkým množstvím perníků a medovníků. Jeho výrobna funguje dodnes.

Když byla v roce 1852 zavedena do tamní oblasti železnice, bylo možné posílat medovník i do světa. Podniky rostly a okolo roku 1900 peklo už 12 společností denně skoro 3 tuny medovníků.

Dijon se stal jejich hlavním městem. Základní směs je z pšeničné mouky, cukru a medu. Těsto se hněte 12 minut a pak se smíchá s 2 týdny starým těstem, přidá se kypřidlo, mléko, vejce, kandované ovoce a koření. A peče se.


Věděli byste, které koření se do medovníku přidává?

a) kmín – SMS ve tvaru POCHOUTKY A
b) anýz – SMS ve tvaru POCHOUTKY B

Za správou odpověď připište ještě své jméno a celou adresu a odešlete na číslo 907 77 04. Hrajeme o roční předplatné časopisu Gurmet a speciální trojdílnou edici kuchařek Vaříme a pečeme.

Soutěžíme do úterní půlnoci - 3. června!