Medvěd už na Valašsku není, platí se jím způsobené škody. Buď odešel, nebo byl zastřelen, řekl hejtman Čunek

Všechny evidované škody způsobil medvěd ve Zlínském kraji od 13. září do 30. listopadu letošního roku.

Přes tři sta dvacet tisíc korun už vyplatil Zlínský kraj jako kompenzaci lidem, kterým na Vsetínsku loni na podzim poškodil majetek medvěd.

Hejtmanství zaplatilo dvaceti jedna lidem, další čtyři žádosti za zhruba třicet tisíc korun vyřídí v příštích dnech.

Za medvěda devadesát tisíc. Kraj vyplácí odškodnění za řádění šelmy, povolení k odstřelu platí

Medvěd zachycený fotopastí na Velkém Javorníku

Zlínský kraj vyplatí odškodné prvním sedmi žadatelům, kterým na Valašsku způsobil škody medvěd.

"V současné době evidujeme ještě další čtyři oprávněné žádosti o finanční kompenzaci v souhrnné výši 27 400 korun. K jejich proplacení by mělo dojít do poloviny letošního března," uvedla radní Zlínského kraje pro životní prostředí a zemědělství Margita Balaštíková /ANO/. 

Medvěd především škodil na včelstvech, úlech, ovcích a dalších hospodářských zvířatech, připomněl dnes lidovecký hejtman Jiří Čunek.

"Jsou to škody vysoké. Věřím, že příští rok už tyto škody platit nebudeme muset, protože se medvěd podle našich zpráv nevyskytuje mezi živými, ale není to zatím potvrzeno. Buď je to tak, že odešel, nebo byl zastřelen. Ale zdá se, že medvěd, který tady způsoboval škody, se už dlouho nevyskytl," uvedl Čunek.

Medvěd se na Vsetínsku choval netypicky, chodil do blízkosti lidských obydlí a ztrácel plachost.

Ochránci přírody na něj nastražili odchytovou klec, medvěda se však nepodařilo přilákat. Na zvíře číhal i odborník na uspávání velkých šelem, veterinář Lukáš Pavlačík ze zoo ve Dvoře Králové nad Labem, na medvěda však nenarazil.

autor: pes

Související