Měl rád prostá jídla a mezi nejoblíbenější patřilo i vánoční cukroví, které možná ještě neznáte. O kom je řeč?

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Vánoční cukroví

I když měl prezident Tomáš Garrigue Masaryk možnost nechat si uvařit prakticky cokoliv, nejraději měl jednoduchá jídla, jako třeba kyselo nebo švestkové knedlíky s mákem.

Proto jako poslední recept na vánoční cukroví pro vás mám recept na Masarykovy knoflíky. Je opět prostý. Do mísy si připravte 300 g prosáté hladké mouky, 200 g změklého másla, 180 g na pánvi opražených a nahrubo nasekaných vlašských ořechů, 100 g krupicového cukru, 1 lžíci holandského kakaa a 1 žloutek.

Ze všech ingrediencí vypracujte těsto, udělejte z něj váleček o průměru 3 centimetry a v potravinové fólii nechejte odležet v chladu přes noc. Z válečku krájejte kolečka o tloušťce 1 centimetr a pečte dozlatova v troubě vyhřáté na 150 °C, dokud nebudou růžové. Ještě teplé je obalujte ve směsi moučkového cukru a vanilky. Nejlepší jsou několik dní uleželé, takže akorát o Vánocích.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio