Mělnický kalamář? Originální česká lahev na víno s mnoha nej

Společně jsme se vydali do Mělníka, který se může pochlubit světovým unikátem – tzv. mělnickým kalamářem. Jde o specifický tvar lahve. Nejstarší zachovaný mělnický kalamář pochází pravděpodobně z období okolo roku 1812, kdy ho používalo vinařství Lobkowitz.

Na celém světě najdeme jen velice málo lahví, které se vztahují k tak malému vinařskému území a mají tak dlouhou tradici. Bezpochyby máme vinařský unikát. Celosvětově jsou známé lahve typu Bordeaux, Burgunda nebo Rýnská pistole. Nejblíž ke kalamáři má německá lahev z oblasti Franken – tzv. Bocksbeutel, která je v překladu známá jako kozí měch.

Sláva první republiky

Po téměř 100 letech existence se tato lahev stala nedílnou součástí Mělnické vinařské oblasti. Kalamář k plnění víny používal třeba Cech hostinských, hotel Vykysal nebo Léčivý lékárník Vávra. Z vinařů potom vinařství J. V. Šimonek (později MUM - Miloslav Uher Mělník), vinařství Jsf. Viktorin nebo Svoboda Mlazice. Vlastní kalamář si potom pořídilo i pražské lahůdkářství Oppelt a nechávalo si do tohoto plnit vína dle vlastního výběru.

Kalamáře plníme ve statku

Socialistické temno

Bohužel postupem času, hlavně v temných dobách socialismu to už byl spíš marketingový nástroj, jak prodat jakýsi dárek z Mělníka a kvalita vín už nebyla příliš valná. Očekávalo se, že s nástupem porevolučních vinařů se bude tradice rozvíjet a do lahví se budou plnit především kvalitní mělnická vína. Ale bohužel k tomu nedošlo a nikdo se o to nesnažil.

Renesance mělnického kalamáře

Jeden z ambasadorů mělnického vína Tomáš Trejbal začal spolu s malou skupinou nadšenců pracovat na tom, aby se znovuzrodil slavný kalamář. Nechali vyrobit malou šarži kalamářů, která vychází z designu lahví, jež se vyráběly někdy po roce 1910. Tehdy to byla ruční práce, stejně jako u dnešního kalamáře. Na jeho podobě se podílel přední český designer Jindřich Dušek. Celý proces od návrhu až po vyrobení první várky lahví trval celé dva roky. Kalamář vyrobili skláři v Novém Boru ze sklárny Ave Clara.

Barevné variace

Lahve se historicky objevovaly v různých barvách. Ty původní byly z 90 % z bílého skla, ale našly se i lahve tmavě zelené, černé a ve sbírkách je dochován i kalamář s nádechem tyrkysově modré. Dnešní podoba lahve vychází z historických tvarů, ale je to moderní nádoba. Bílá vína se budou plnit do jantarově zelených lahví a červená do černých. Snahou je uzavírat kalamáře speciální českou skleněnou zátkou – vinolok.

Mělnické kalamáře - historické kusy

Objem lahve

Na začátku práce na novém kalamář se posuzovaly různé tvary i barvy historických kalamářů, než padla volba na láhev hotelu Vykysal. A teprve při testech se zjistilo, že nemá klasický objem 0,75 litru, ale záhadných 0,875 litru. Bylo to velké překvapení, ale dnes je to bráno jako velké plus. Z historie se dochovaly lahve o objemu 1 dcl, 3 dcl a 0,5 litru. I takových lahví se prý jednou znovu dočkáme a stanou se suvenýrem z Mělníka.

Mělnické víno

Důležité je i víno, které bylo pro začátek do kalamářů vybráno. Je to mistrovská práce populárního mělnického sklepmistra Vojty Kušiny. Červené reprezentuje St. Laurent, tedy svatovavřinecké z vinice Na Čarodejnici na Neuberku. Je to unikátní vinice se zvláštním mikroklimatem díky opukovým zdem, jež přes den naakumulují teplo, které pak napomáhá lepšímu dozrávání hroznů. Jako zástupce bílých vín byl vybrán ryzlink z Liběchovských vinic. Vyznačuje se mineralitou s opukou a hořčinkou na konci. Je to ročník 2012, který byl v českých vinařských oblastech po dlouhých letech velmi povedený.

Kalamáře plníme ve statku

Čím naplnit kalamáře dál?

Dříve se do kalamáře stáčela Ludmila. Ta patří k vinařství rodiny Lobkowitczů, která hospodaří na stejnojmenné vinici pod mělnickým zámkem. Současným cílem není vytvářit jakousi repliku Ludmily. Kalamář by se měl prodávat s těmi nejlepšími víny daného ročníku původem z Mělníka.

Kalamáře pro všechny

Do kalamářů, které se pak budou vyrábět i průmyslově, se budou lahvovat pouze kvalitní vína. Ta bude vybírat speciální komise složená z odborníků i laiků. Budou posuzovat kvalitu vína. Může se tak stát, že nadejde rok, kdy do kalamářů nepřijde žádné víno a budou i léta, kdy se v nich objeví krásné mladé víno vedle archivního kousku. Šanci dostat víno do kalamáře by měl mít i vinař, který dělá třeba i jen 2.000 lahví ročně. Důležitý je původ hroznů a především kvalita.