Mendelův včelín kdysi a dnes. Pojďte s námi na procházku se zoologem Vladimírem Ptáčkem

12. září 2022

200. výročí narození Johanna Gregora Mendela si letos vzalo pod záštitu UNESCO. Oslavy jubilea měly a dosud mají svou odbornou i populární část.

Mendelovská konference v areálu starobrněnského augustiniánského kláštera i nesčetné další aktivity, které s výročím souvisejí, oživily zájem veřejnosti o různá témata s J. G. Mendelem spojená.

Jedním z nich je i včelařství. Opat Johann Gregor Mendel (1822-1884) si totiž nechal v roce 1871 podle svého návrhu postavit samostatně stojící včelín pro 15 úlů, který je dnes jedinou dochovanou budovou užitkových staveb v klášterních zahradách přímo spojenou s Mendelovým působením. Otec genetiky v něm prováděl experimenty s křížením, pářením a zimováním včel a zabýval se i vylepšováním konstrukce úlů.

V 80. letech 20. století o tento objekt pečovali včelaři z Králova Pole, kteří jej využívali jako chovatelskou stanici pro rozmnožování včelích matek.

Zapomenutý a zpustlý včelín znovuobjevil zoolog Vladimír Ptáček (nar. 1944), který se zasadil o jeho opravu a osazení včelami, zejména pro výuku aplikované fyziologie hmyzu. Nyní se včelín stále nachází uprostřed generální rekonstrukce. Je však možné jej v období duben – říjen po předchozí rezervaci navštívit v rámci komentované prohlídky klášterní zahrady na Starém Brně.

Vladimír Ptáček vystudoval obor obecná zoologie na brněnské přírodovědecké fakultě. Pracoval v Biofyzikálním ústavu ČSAV v Brně, později ve Výzkumném ústavu pícninářském v Troubsku. Od roku 1992 vyučuje na Masarykově univerzitě v Brně.

V závěru reportáže hovoří Vladimír Ptáček šířeji o včelaření v Brně včetně nového trendu umisťování včelínů na střechách budov. Jeden takový včelín se nachází i na střeše budovy Českého rozhlasu Brno na Beethovenově ulici.

autoři: Eva Schulzová , Alena Blažejovská
Spustit audio

Související