Města na Karvinsku investují do podpory cyklistiky

2. říjen 2018 13:30

Třeba Karviná rozšiřuje počet cyklostojanů ve městě. Sousední Bohumín zase nově postavil před Domem dětí a mládeže Fontána cykloparkoviště, které využijí návštěvníci kroužků.

Fotbal, badminton, hra na flétnu nebo fotografický kroužek – to je jen krátký výčet nabídky bohumínského domu dětí. Zájemci tam často jezdí na kole, jenže dosavadní zázemí nebylo komfortní a tak tam radnice postavila zbrusu nové cykloparkoviště.

„Vyrostlo na zahradě domu dětí za hlavní budovou a pojme až deset jízdních kol. Navíc je pod dohledem kamery. V budoucnu chceme toto parkoviště pro bicykly ještě zastřešit,“ potvrzuje mluvčí bohumínského městského úřadu Lucie Balcarová

S trochou nadsázky se dá říci, že spojení Bohumín a kolo je stejné jako ryba a voda. K městu bicykly prostě patří a rozhodně nejen jako módní doplněk. Kolo je tam plnohodnotným dopravním prostředkem.

Město proto stále rozšiřuje služby pro cyklisty. „Jízdní kolo je v Bohumíně velmi oblíbené, jezdí na něm všechny generace. Ve městě proto rozšiřujeme nabídku bezpečného parkování, instalujeme cykloboxy i uzamykatelné stojany na kola,“ dodává Lucie Balcarová.

I v sousední Karviné rozšiřují počet stojanů na kola. „Některé stojany jsou bezpečnostní, kdy je zapotřebí využít speciální zámek. Ten si cyklisté mohou zakoupit v městském informačním centru. V tomto týdnu pak budou stojany pro deset kol umístěny u jednoho z obchodních center, které prošlo rekonstrukcí,“ potvrzuje mluvčí magistrátu Lukáš Hudeček.

V ulicích Karviné je pět desítek stojanů na kola.

autor: ada
Spustit audio

Související