Města v Moravskoslezském kraji řeší budoucnost asistentů prevence kriminality

6. říjen 2015
Zprávy , Zprávy

V nejistotě teď žijí asistenti prevence kriminality. V mnoha městech totiž není jasné, kdo bude jejich práci platit. Dva roky trvající projekt ministerstva vnitra podporovaný z evropských peněz totiž právě končí a ne všechna města na ně mají dostatek peněz ve vlastním rozpočtu. Třeba ve Frýdku-Místku ale o tyto pomocníky strážníků rozhodně přijít nechtějí.

„Přijdeme do lokality, komunikujeme s lidmi. Bavíme se, co je nového, jestli je tam udržovaný pořádek. Když není, musíme to nějak vyřešit,“ popisuje David Horvát. Uniformu s nápisem asistent prevence kriminality na zádech obléká teď třetí měsíc a doufá, že bude i nadále. „Není to jistota, uvidíme. Doufáme, že město bude o to bojovat a nějak to podpoří.“

S asistenty prevence kriminality mají ve Frýdku-Místku dobré zkušenosti. Do vyloučené lokality kolem ulice Míru teď strážníci nemusejí zajíždět tak často, popisuje Lenka Biolková z městské policie. Dva asistenty by si tu proto rádi udrželi i v příštím roce.

„Financování máme přislíbeno od města, z vlastních zdrojů a teď jsme se dozvěděli, že by šlo financovat ještě z ministerstva vnitra. Takže se ještě připojíme k výzvě ministerstva a budeme se snažit o dotaci,“ dodává policistka.

Čtyři asistenty mají i v Bruntále a rádi by jich zaměstnali více. I tam teď řeší, kde na ně vezmou peníze. „V té vyloučené lokalitě jsou od rána do večera a nám to uvolňuje ruce v tom, že tam nemusíme držet hlídku městské policie,“ říká ředitel bruntálských strážníků Pavel Petr.

Ministerstvo vnitra slibuje, že peníze pro pokračování projektu najde, i když není jisté, že se dostane na všechny. „Musí tam být podložená statistika, analýzy bezpečnostní situace a hlavně ta potřebnost. Já si myslím, že by neměl být problém. Pokud by těch peněz bylo málo, museli bychom rozhodnout, co s tím dál,“ říká Tomáš Koníček z ministerstva vnitra.

O peníze na asistenty navíc města mohou žádat i vládní Agenturu pro sociální začleňování.

autor: iha
Spustit audio