Město mlhy, dolů a komínů. Vybíráme z alba písničkářky Alen

18. leden 2023

Písničkářku Alen řadím k velkým nadějím tuzemské písničkářské scény. Alen pochází z Ostravy, momentálně žije v Boskovicích a její druhé album Tma vyšlo na podzim.

Nebojte se, není to album černé ani černobílé. Tma pro Alen má hodně významů. Třeba to, když člověk něco nevidí nebo nedokáže vidět. Sama však dodává, že absolutní tma neexistuje, pouze je příliš málo světla.

Alen nahrávku připravila spolu s Martinem Kyšperským, známým to umělcem brněnské hudební scény. Dvanáct písní Alen jsou rozhodně hodny pozornosti. „Na starých uhlících zapálím nový oheň", zpívá Alen v písni Město mlhy, dolů a komínů. Můžeme si pod ním představit Ostravu, ale vlastně libovolné město, v kterém se právě teď odehrávají podobná dramata a skutečné příběhy. Alen totiž nezpívá o vysněných ideálech, ale ve svých písních odhaluje svůj vlastní život, city a názory.

Příjemný poslech Českého rozhlasu Ostrava vám přeje Milan Bátor.

autor: Milan Bátor
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.