Město Opava kvůli rekonstrukci uzavřelo pro veřejnost historickou Bredu

8. prosinec 2022 09:02

Historický obchodní dům Breda v Opavě se proměnil na velké staveniště. I když to tak zvenku nevypadá, uvnitř dál pokračuje rekonstrukce památky. Kvůli tomu město Bredu uzavřelo pro veřejnost a nebude možné tam pořádat žádné akce.

Uprostřed atria stojí velký prostorový skener. Do příprav rekonstrukce se nedávno zapojili i studenti. Aby pomohli vytvořit přesný model Bredy.

Čtěte také

Uvnitř památky je spousta práce, roky prázdná budova zchátrala a obnova bude dlouhá a náročná, potvrdil už dříve Václav Hájek z Národního památkového ústavu. „Bude se tady provádět řada výměn, repasí, kopií a podobně. A to 3D skenování může výrazně pomoci při provádění dalších úprav,“ vysvětlil Hájek.

Budovu Bredy odkoupilo od insolvenčního správce město Opava a zatím do dílčích oprav investovalo několik miliónů korun. Plán prací se postupně rozšiřuje. „Panuje tam čilý stavební ruch a Bredu jsme už museli uzavřít pro veřejnost. Připravujeme veřejnou zakázku na výměnu oken a na fasádu včetně obnovení osvětlení. Dále se opravuje střecha a dřevěné prvky uvnitř budovy,“ říká mluvčí magistrátu Roman Konečný.

Radnice využila i peníze vybrané ve veřejné sbírce. Původní plán složit se na nové osvětlení fasády Bredy loni skončily půlmiliónovým výtěžkem. „Tyto prostředky jsme použili na opravu střechy a další prostředky teď používáme z rozpočtu města,“ dodává mluvčí.

Pořád je to ale jenom začátek. Celkové odhady nákladů na rekonstrukci kdysi nejhonosnějšího a největšího obchodního domu v Československu začínají na půlmiliardové částce. A pořád není jasné, jaké využití Breda bude mít, protože hned v sousedství už stojí jiné obchodní centrum, také s názvem Breda.

I v příštím roce zřejmě budou pokračovat veřejné debaty o budoucnosti památky.

autor: Martin Knitl
Spustit audio