Město Opava si připomíná výročí konce II. světové války

22. duben 2022

Tvrdé boje, velký počet obětí a zničené téměř celé město. Tak to vypadalo v Opavě před 77 lety. Město se dočkalo osvobození 22. dubna 1945 a tuto událost dnes připomene pietní setkání u památníku na tamním náměstí Osvoboditelů.

Když jsme před časem s amatérským historikem Zdeňkem Petříkem luštili dochovaná slova na fasádě jednoho domu v Opavě, který oznamoval, že uvnitř už nejsou miny, netušili jsme, kolik dalších válečných stop ještě postupně najdeme. Včetně vyrytých jmen vojáků nebo šipek ke krytům. Hlavně směrem k Olomouci.

„Přece jen ta západní část města nebyla poškozena tak silně jako třeba Kateřinky nebo samotné centrum, takže v této oblasti můžeme najít i větší množství nějakých památek na původní zástavbě v původní podobě, jako to bylo v roce 1945,“ potvrdil historik Ondřej Kolář.

Druhá světová válka ožívá v ulicích Opavy. Blednoucí nápis v opavské Lidické ulici označuje nezaminované domy

Celkově patřila Opava k nejvíce zničeným městům. Z 85 procent na obytných domech, padly všechny továrny. Byla na trase klíčové Ostravsko-opavské operace, která trvala téměř dva měsíce, a nacisté bránili ostravskou průmyslovou základnu ze všech sil.

„Těžko říct z dnešního pohledu, jestli sovětské velení tehdy podcenilo německou obranu. Jeden z těch důvodů, bych řekl, byly vyrovnané tankové síly. Ani ten prostor nebyl vhodný pro rychlou operaci, byla zde řada měst, která se dala využít jako centra obrany,“ popsal tehdejší urputné boje už dříve historik Ostravského muzea Roman Bertha.

Pietní vzpomínky na osvobození letos poznamenala válka na Ukrajině. V Opavě tato akce bude dnes odpoledne, Ostrava ji na konci dubna zrušila. Některá města potvrdila, že 77. výročí konce bojů spojí se vzpomínkou na ukrajinské oběti.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související