Městská nemocnice Ostrava má nové přístroje za 12 milionů

14. únor 2020 05:54

Městská nemocnice Ostrava dokončila první etapu obměny zdravotnických přístrojů. Do března 2021 by zdravotnické zařízení v šesti etapách mělo získat 54 přístrojů, dostane na ně 87 milionů korun z evropských peněz. Zatím má 13 nových přístrojů za 12 milionů korun, získaly je oddělení ARO, metabolická JIP a dětské lékařství, řekla mluvčí nemocnice Andrea Vojkovská. 

"Přístroj, který považujeme z této první etapy za nejvíce rozvojový, byl dodán na metabolickou JIP a v současné době je to jediné takové zařízení, které u nás v nemocnici máme. Jedná se o neinvazivní hemodynamický monitor, který umožňuje unikátní monitorování pacientů," uvedl ředitel nemocnice Petr Uhlig.

Čtěte také

Přístroj sleduje srdeční výdej, tepovou frekvenci, krevní tlak, okysličování krve a další parametry, a to na základě změn odporu hrudníku. "Tento odpor je měřen nalepovacími elektrodami na vymezených místech pacientova hrudníku. Takže je to bezbolestná metoda bez nutnosti zavedení invazivního katétru, jak je tomu u obdobných měřicích metod.

Základní údaje jsou získány už do dvou minut od začátku měření, což umožňuje velmi rychlé zahájení léčby. Zvažujeme, že bychom tento přístroj zakoupili i pro další oddělení," doplnil Uhlig. Mimo to metabolická JIP získala i dva plicní ventilátory.

Čtěte také

ARO má nově k dispozici čtyři anesteziologické přístroje, čtyři monitory životních funkcí a plicní ventilátor. "Anesteziologické přístroje se používají na operačních sálech a slouží k podávání inhalační anestezie při operacích," upřesnila Vojkovská. 

Oddělení Dětského lékařství pak získalo plně vybavený inkubátor s vyhřívacím lůžkem.

Další veřejné zakázky budou následovat. Náklady budou z 85 procent hrazeny z Evropského fondu pro regionální rozvoj, z pěti procent ze státního rozpočtu. Zbývajících deset procent zaplatí ze svých zdrojů nemocnice, případně město Ostrava z Fondu pro rozvoj Městské nemocnice Ostrava, ve kterém je nyní 574 milionů korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio