Městská nemocnice Ostrava znovu rozšiřuje počet covidových lůžek

16. listopad 2021 12:34

Městská nemocnice Ostrava znovu rozšířila počet míst pro pacienty s nemocí covid-19. Navýšila kapacitu většiny ze šesti stávajících specializovaných stanic. Přímo v nemocnici má nyní už 85 lůžek, dalších 35 je k dispozici v Léčebně dlouhodobě nemocných, která patří pod toto zdravotnické zařízení. Celkem má nemocnice pro covidové pacienty již 120 lůžek. Novinářům to dnes řekla mluvčí Andrea Vojkovská.

Čtěte také

„Stále bojujeme s nedostatkem personálu, po plánované péči u neoperačních i operačních oborů jsme byli nuceni omezit také provoz některých našich ambulancí. Uvolnění zaměstnanci budou pomáhat podle potřeby na covidových stanicích, jejichž kapacitu jsme rozšířili o osm lůžek,“ uvedl ředitel nemocnice Petr Uhlig.

V době, kdy se počet pozitivních pacientů pohybuje kolem 110, nemocnice potřebuje pro jejich hospitalizaci každé místo. „Oproti předchozí covidové vlně u nás není aktuální zákaz dovolených, který nechceme vyhlašovat, a zatím nám nepomáhají vojáci. Jejich příchod je už ale na spadnutí, dorazit by jich mělo jedenáct a zůstat by měli dva týdny," dodal Uhlig.

Čtěte také

Ředitelé zdravotnických zařízení v kraji si požádali o 75 vojáků, jejich pomoc poptává deset zdravotnických zařízení.

Momentálně se personál nemocnice a LDN stará o 107 covidových pacientů, šest z nich potřebuje intenzivní péči. V nemocnici leží 78 pacientů, v LDN je jich 29. Obsazených je všech pět míst na ARO 2, Metabolická JIP pečuje o jednoho pacienta. Nemocnice má k dispozici osm lůžek pro intenzivní péči.

„Plně očkovaných je 50 ze 107 hospitalizovaných pacientů. Netýká se to ale šesti, kteří vyžadují intenzivní péči, z nich není očkován žádný,“ uvedla mluvčí.

Nemocnice, která nemá infekční oddělení, postupně zřídila covidové stanice na Geriatrii F, Chirurgii E, Interně B, Neurochirurgii, Ortopedii B a Geriatrii D. Na čtyřech z těchto šesti stanic nyní navýšila počet lůžek.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související