Městská policie v Ostravě funguje už 30 let, problémem je nedostatek strážníků

14. červen 2022

Je to už 30 let, co na pořádek v Ostravě začali dohlížet strážníci. Městská policie tady vznikla v roce 1992 a po skromných začátcích se změnila ve velkou instituci, která třeba školí strážníky i z jiných krajů republiky. Početně má Ostrava jeden z největších sborů u nás. Magistrát přesto chce mí strážníků ještě víc.

Dušan Poštulka u ostravské městské policie působí celých 30 let. „Z prvních prioritních úkolů v té době, kdy jsme začínali, byla eliminace skořápkářů. Pamatuji si, že jedno takové místo bylo u svinovského nádraží. To byl jeden z prvních úkolů, kterého se nám podařilo dobře zhostit,“ vzpomíná Poštulka.

Na své začátky vzpomíná i Jana Koňaříková, která k městské policii nastoupila v roce 1992. „Museli jsme se hodně vzdělávat, abychom věděli, co můžeme a co nemůžeme. Postupem času přibývala technika a vybavení. Doplňovaly se zákony, takže zase další učení a sebevzdělávání. Potom do toho přišla éra bezdomovců a narkomanů.

U městské policie aktuálně působí okolo 600 strážníků. Jejich počet chce Ostrava navýšit. „Ten počet strážníků, který by v normovaném stavu měl činit 680 osob, vlastně vychází z počtů, které by podle nás byly ideální z hlediska velikosti města, směnnosti a zajištění rizikových lokalit. Bohužel se k tomu číslu nedostáváme. Zatím máme stále podstav 30 až 50 osob,“ říká primátor Tomáš Macura (ANO).

Za 30 let se výrazně změnil i kamerový systém ve městě. Městská policie teď chce začít používat i takzvané inteligentní kamery. „Umí rozeznat totožnost člověka, umí rozpoznávat rychlost, jakou se pohybuje třeba po parkovištích, anebo pokud tam setrvával delší dobu, než by měl,“ popisuje ředitel městské policie Miroslav Plaček.

autor: Petr Dušek
Spustit audio