Metanol už zabil 26 lidí. Další oběť potvrdila pitva v Ostravě

25. září 2012
Zprávy , Zprávy

Česko má další oběť otrav metanolem. Pitva potvrdila smrtící následky pití jedovatého alkoholu u šedesátiletého muže z Ostravy. Je tak už 26. mrtvým v metanolové aféře. Nejvíce lidí otravám podlehlo v Moravskoslezském kraji - celkem šestnáct.

Lidí, kteří se otráví lihovinou s obsahem metanolu, může podle odhadů ministerstva zdravotnictví ještě přibývat tak, jak budou dál pít neprověřený alkohol.

Čtěte také

Šéf resortu Leoš Heger (TOP 09) předloží vládě návrh, podle kterého by obchodníci, restauratéři a barmani měli všechny už otevřené láhve zničit, u ostatních budou mít 60 dní na to, aby ověřili jejich původ.

„V případě, že se to nepodaří, se bude muset alkohol zlikvidovat, protože podle policejních zdrojů přes veškerý úspěch ve vyšetřování nebyla síť dostatečně zmapována,“ vysvětlil.

Alkohol, který mají lidé koupený doma, mohou buď zanést prověřit do laboratoře nebo pro jistotu vylít. O uvolnění trhu s alkoholem bude vláda jednat ve středu večer.
Podle premiéra Petra Nečase (ODS) by na otravy mělo Česko zareagovat i přísnějšími kontrolami dovozu metylalkoholu. Poškozeným pomáhá Bílý kruh bezpečí.

autoři: jze , vav
Spustit audio