Meteník podle paní Jany z Nýdku

Dnešní recept pro Ostravskou rozhlasovou rodinku nám poslala paní Jana Klodová z Nýdku a je to slovenský recept na meteník. Je to vlastně placka z kysaného zelí, která se jí místo chleba. A česky se jí říká zelník. Je dlouho čerstvá a podle paní Jany skvěle chutná.

Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 400 g kysaného pokrájeného zelí
- asi 250 ml mléka
- 1 až 2 vejce
- 1 lžička soli
- 2 lžičky kmínu
- 1 prášek do pečiva
- olej nebo sádlo na vymazání plechu

Postup:
Všechny ingredience dáme do mísy, ručně vypracujeme polotuhé těsto (hustotu regulujeme mlékem). Těsto ručně rozplácáme na plech vymazaný olejem nebo sádlem a pečeme do růžova a křupava asi na 200 °C.

Meteník jíme teplý i studený s uzeným bůčkem nebo anglickou slaninou, dobrý je i se suchým salámem.

Děkujeme paní Janě z Nýdku za recept a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky a knihu Pavla Maurera Nejezte blbě.

Připomínáme také adresu, kam můžete posílat své vyzkoušené recepty a podělit se o ně s Ostravskou rozhlasovou rodinkou. Mailem je posílejte na adresu Richarda Piskaly, tedy richard.piskala@rozhlas.cz, můžete přidat i fotky, rádi je zveřejníme společně s receptem na našem webu. Naše poštovní adresa je: Český rozhlas Ostrava, Dr. Šmerala 2, 70200 Ostrava, na obálku připište heslo Ostravská rozhlasová rodinka.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.