Mezi Vratimovem a Sviadnovem otevírají novou cyklostezku

11. září 2012

Přání mnoha cyklistů, a to dojet v klidu z Ostravy do Beskyd na kole, je částečně splněno. Dnes se totiž oficiálně otevírá úsek mezi Vratimovem a Sviadnovem. Téměř osm kilometrů tak mohou jet lidé v klidu a v bezpečí před rychlými auty.

Úsek stavělo pět obcí sdružených ve svazku Region Slezská brána. Dříve měly problém se získáním dotací, pak se jim podařilo společně domluvit a výstavba mohla začít.

O takzvané beskydské cyklodálnici se mluví už skoro patnáct let. Bude dlouhá45 kilometrůa vyveze lidi ze zaprášené Ostravy až na Ostravici. Dříve postavené úseky se už pomalu propojují s novými. Třeba část z Vratimova přes Řepiště do Sviadnova se napojila na síť frýdecko-místeckých cyklostezek.

„Cyklostezka se asi dva a půl roku projektovala. Nebylo to jednoduché, protože se z poloviny, asi3,5 kilometru, pohybujeme po povodňové hrázi, tak jen vyjednat podmínky s Povodím Odry, aby byly akceptovatelné pro obě strany. Bylo to hodně složité, ale Povodí Odry nám vyšlo vstříc,“ říká starosta Řepišť Rostislav Kožušník (nezávislé sdružení).

Cyklostezka vede lidi kolem řeky i několika splavů, lesa či železničního obloukového mostu.

autor: iha
Spustit audio