Mican nejmilejší je dokonale pečený králík se šalotkami na víně od Vlasty Canové z Jihlavy

Za Vlastou Canovou nás poslala porota Pochoutkového roku, protože se ji líbil recept na pečeného králíka se šalotkami, houbami, zalitý vývarem a bílým vínem. Je to skoro jako domácí zvěřina. Paní Canová ho nazvala mican nejmilejší. Měli byste ten recept vyzkoušet!

Mican nejmilejší

Ingredience:

1 králík (bez hlavy) s vnitřnostmi
100 g slaniny
1 lžíce sádla
5 šalotek
250 ml hovězího vývaru
1 hrst sušených hub (mohou být i čerstvé)
250 ml bílého suchého vína
1 lžíce provensálského koření
sůl
pepř

Postup

Králíka očistíme a naporcujeme na větší kousky – stehna, přední nohy a hřbet. Do masa vetřeme sůl a pepř.

Na kostičky nakrájíme špek a vložíme ho do pánve, ve které jsme rozpustili sádlo. Na rozpáleném tuku opečeme králíka z obou stran. Pak všechny opečené kusy přendáme do pekáče, zalijeme zbytkem rozpálené slaniny a okořeníme provensálským kořením.

Houby předem namočíme asi na hodinu do hovězího vývaru a králíka tím zalijeme. V troubě necháme přiklopené chvíli dusit při 200 °C.

Pak vyndáme pekáč z trouby, přidáme ke králíkovi celé oloupané šalotky, podlijeme bílým vínem. Můžeme přidat ještě vnitřnosti z králíka a případně nakrájené čerstvé houby. Pekáč přikryjeme a pečeme při 200 °C zakryté asi 90 minut.

Nakonec dopečeme při stejné teplotě odkryté asi po dobu 30 minut, aby nám maso trochu zezlátlo. Šťávu ničím nezahušťujeme.

Vlasta Canová

Recept dělá už řadu let podle předpisu, který objevila kdysi v jednom kalendáři. Rodině velmi chutná.

Přivítala nás ve svém rodinném domku spolu se svou kamarádkou, která ji přišla podpořit. Na stole na nás čekala obložená mísa s plněnými vejci a také čokoládovo-tvarohový dezert zvaný „zmrzlý pelišák“. Všechno bylo vynikající. A prožili jsme báječnou návštěvu v Jihlavě!

Patrik Rozehnal a Vlasta Canová