Michal Sýkora: Před potopou. Komisařka Marie Výrová znovu na scéně

13. únor 2022

Psaní je adrenalinová záležitost, říká autor Detektivů od Nejsvětější Trojice olomoucký rodák Michal Sýkora, který přednáší na Filozofické fakultě olomoucké univerzity.

Účinkuje: Jan Vondráček
Zvuk: Ladislav Reich
Hudba: Stanislav Abrhám
Režie: Vlado Rusko
Premiéra: 2. 1. 2022

Když v roce 2012 nabídl dnes zavedený autor čtenářům svůj první detektivní román Případ pro exorcistu, netušil, že se svérázná vyšetřovatelka Marie Výrová, tedy Velká Sova, stane oblíbenou postavou jak českých čtenářů, tak rozhlasových posluchačů a televizních diváků. Své detektivní příběhy autor zasazuje do olomouckých reálií, které dobře zná a povídka Před potopou není v tomto ohledu výjimkou.

V televizním zpracování hrála komisařku Výrovou Klára Melíšková a Michal Sýkora přiznává, že ho její pojetí Velké Sovy ovlivnilo. Při dalším psaní tak trochu myslel právě na Kláru Melíškovou a charakter, který postavě Marie Výrové vtiskla.

„Je ráznější, ironičtější, ostřejší než v prvních dvou knihách. Už jsem si při psaní představoval, jak by to řekla Klára Melíšková a jak by se při tom tvářila,“ zmiňuje Sýkora.

Rozhlasové audioverze se dočkalo už několik detektivek Michala Sýkory. V uplynulých letech se vysílala četba na pokračování z románů Modré stíny, Případ pro exorcistu, Ještě není konec a Pět mrtvých psů.

Sedmidílná četba z povídky Před potopou, kterou najdeme v knize Nejhorší obavy, měla premiéru v loňském roce. Marie Výrová, řečená Velká Sova, po odchodu od policie přednáší kriminologii na olomoucké univerzitě. Na popud své studentky Lucie se ale vrací ke staré dopravní nehodě, která možná nehodou vůbec nebyla. Nežádoucí zájem o dávno uzavřený případ spustí sled dramatických událostí, při nichž jde Výrové i Lucii o život.

autoři: Marina Feltlová , ele
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.