Milan Švihálek: Zrození spisovatele. Poslechněte si četbu z fiktivního deníku Jacka Londona - kopie

17. prosinec 2018

Jack London nikdy nenapsal vlastní životopis, i když to plánoval. Měl pro něj dokonce název – Námořník na koni.

Tento titul si pro svou knihu o legendárním americkém spisovateli později vypůjčil Irving Stone. A právě ta se stala inspirací Milanu Švihálkovi k napsání jakéhosi osobního deníku Jacka Londona vyprávěného v první osobě.

Vznikla tak fiktivní autobiografie zachycující barvité osudy drsného oacklandského rodáka od narození až do chvíle, kdy završil svůj zápas o spisovatelské řemeslo. Zrození spisovatele popisuje všechny podstatné momenty, které budoucího spisovatele vedly k literárnímu sebeuvědomění, k získání sebedůvěry a k odvaze psát tak, jak mu to kázal jeho talent a životní zkušenosti.

Pětidílná četba na pokračování byla natočena v Českém rozhlase Olomouc v roce 2012. Hudební spolupráce Antonín Schindler, zvuková spolupráce mistr zvuku Zdeněk Prchlík. V režii Michala Bureše účinkuje Petr Kubes.

autor: Michal Bureš | zdroj: Český rozhlas Olomouc
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.