Miliony ze zkrachovalých firem

22. listopad 2002
Pod kůži

Na zkrachovalé firmě se dají vydělat miliony. To je případ bývalých státních podniků Hodonínské cihelny, Vodní stavby Praha a Potraviny Plzeň. Tyto podniky se kvůli finančním problémům dostaly do likvidace. Znamená to, že majetek podniku prodají likvidátoři a z utržených peněz pak zaplatí jeho dluhy.

Ale namísto toho, aby dostal peníze stát, uzavřeli likvidátoři smlouvy podle kterých šly peníze cizím firmám. Za likvidace odpovídali lidé, kteří stály mimo jiné za krachem Moravia Banky. Více už v reportáži redaktora České televize Ostrava Pavla Janožce.

Redaktor (Pavel Janožec): O co například v Hodonínských cihelnách vlastně šlo? Cihelny nebyly v době své největší slávy žádný bezvýznamný podnik. V rozsáhlém areálu provozovaly čtyřicet závodů a zaměstnávaly stovky lidí. Roku 1997 se ale cihelny dostaly do finančních problémů. Likvidátorem cihelen byl stanoven havlíčkobrodský právník Vladimír Utendorfský. Začal ovšem uzavírat údajně nevýhodné smlouvy. Na nesrovnalosti pak ale upozornil člověk, který měl sám zájem o privatizaci části areálu a o situaci v podniku se proto podrobněji zajímal. Je jím bývalý poslanec Ladislav Korbel. Požádali jsme jej o stanovisko.

Host (Ladislav Korbel): My jsme dodatečně zjistili, že pan doktor Utendorfský tento podnik anblok chtěl prodat za pro stát jako nevýhodných podmínek.

Redaktor (Pavel Janožec): Likvidátor cihelen, právník Vladimír Utendorfský, za necelý rok ve funkci vyplatit různým firmám z majetku likvidovaného podniku téměř deset milionů korun, aniž by vlastní likvidace nějak pokročila. Vladimíra Utendorfského jsme oslovili s žádostí o vysvětlení.

Projev redaktorky: Měl byste teda na nás zítra chvíli čas?

Host (Vladimír Utendorfský): Zítra čas nemám vůbec, protože jsem mimo. Já jsem vázanej tak nějak mlčenlivostí, že jo?

Redaktor (Pavel Janožec): Ovšem největší částku, celé čtyři miliony korun, podle smlouvy, kterou má Česká televize k dispozici, inkasovala první Hybernská. V té figuroval i Jiří Baron, známí z případu zkrachovalé Moravia banky. Peníze byly za organizaci dražby, která se však ani neuskutečnila. Podle likvidátorky, která vystřídala ve funkci Vladimíra Utendorfského, nebyla dražba dobře připravena. Dražili majetek, který nepatřil cihelnám a v pořádku nebyla ani evidence. Při oslovení Jiřího Barona, za kterým jsme kvůli závažnosti obvinění jeli domů, jsme nebyli úspěšní.

Projev redaktorky: Dobrý den paní Baronová. My jsme to po té osmé hodině zkusili za manželem, je doma?

Host (paní Baronová): Ne, on mi říkal, že s váma nechce mluvit.

Redaktor (Pavel Janožec): Podobně jsme dopadli i v případě baronova kolegy, ředitele jeho havířovského soukromého učiliště Baron School, inženýra Opravila. Opravil zase podle další smlouvy, kterou máme k dispozici, dostal téměř půl milionu korun za poradenství v oblasti ekonomické a organizační činnosti. Jaké je jeho vyjádření?

Projev ing. Opravila: Řeknu vám to tak. Nemám zájem se vyjadřovat. Já mám na to svůj názor a ten jde, myslím si, hodně vysoko.

Redaktor (Pavel Janožec): Další významné částky platily Hodonínské cihelny pražskému právníkovi Věslavu Nemétovi. Po několika marných pokusech se nám ho podařilo oslovit u krajského soudu v Ostravě. Na hlavním líčení v případe krachu Moravia banky. I Moravia bance Věslav Nemét poskytoval své právní služby. V případu teď figuruje jako jeden z obžalovaných.

Projev redaktorky: Dobrý den. Můžu se vás zeptat na Hodonínské cihelny?

Host (Věslav Nemét): Já jsem taktéž vázán mlčenlivostí, takže No coment. Děkuji.

Redaktor (Pavel Janožec): Skupina kolem frýdecko místeckého podnikatele Jiřího Barona a právníka Věslava Neméta je známá především tím, že dnes stojí před soudem kvůli krachu Moravia banky. O své peníze tehdy přišly tisíce lidí. Aktivity těchto lidí v Moravia bance nejsou ale jediné. Bez zajímavosti není ani jejich účast na likvidaci především Hodonínských cihelen, Vodních staveb Praha a Potravin Plzeň. Tyto jejich aktivity doprovází mlčení a neochota se vyjadřovat, podobně jako k případu Moravia banky.

Moderátor (Aleš Heřmánek): Pod kůži milionům se dostal Pavel Janožec.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: spr , Pavel Janošec
Spustit audio

Více z pořadu