Milovníky historických kočárků potěší výstava ve Frýdeckém zámku. Nejstarší exponát je z roku 1885

4. červenec 2018

Dřevěné, proutěné, plastové a dokonce i kočárky z plechu jsou vystaveny v Muzeu Beskyd ve Frýdku-Místku. Exponáty pocházejí především z vlastního sbírkového fondu muzea. Výstavu doplňují i desítky fotografií kočárků, které lidé muzeu poslali z rodinných alb.

Na výstavě uvidíte, jak se kočárky postupně vyvíjely. Nejstarší exponát přitom pochází z roku 1885. Je to ‚trakářek‘ a vznikl v Holandsku. K dalším velmi starým exponátům pak patří promenádní kočárky.

„Už od 19. století platilo, že se vyráběly kočárky pro dítě a zároveň stejné kočárky pro panenku. Ten náš kočárek je přibližně z roku 1910,“ říká kurátorka výstavy Pavla Platošová.

Kočárek císaře, kočár baronky. V Muzeu Na Větrné hůrce se to raritami jen hemží

Kočárek vášnivé kuchařky, který připomíná kuchyňský kredenc

Sběratelku Janu Gilarovou před časem okouzlil starý kočárek, byl sice na rozpadnutí, ale jí se ho podařilo dát do pořádku. Teď už má její sbírka přes sto kusů historických kočárků, mimo jiné takový, co připomíná kuchyňkou linku.

Kočárky se vyvíjely dál a uvidíte ukázku z éry skládacích dřevěných kočárků. A to už jsou 20. léta minulého století a doba, kdy lidé začínají chodit do přírody na víkendové výlety.

„Takže bylo třeba, aby kočárek byl praktický, aby se dal složit a bylo jednoduché s ním nastoupit do vlaku nebo do nějakého jiného dopravního prostředku. K tomu ten skládací kočárek báječně sloužil,“ dodává kurátorka.

Zároveň se začínají vyrábět hluboké kočárky, kterým se říká skříňové. Jsou na nízkém podvozku, korba je mohutná, většinou dřevěná. Tyto kočárky pak plynule přešly do prošívaných, vyplétaných, které známe až z poválečného období.

Kdo by se chtěl na kočárky do Frýdeckého zámku přijít podívat, tak výstava je otevřená po celé prázdniny až do 9. září.

autoři: Iva Havlíčková , tif
Spustit audio