Ministr Šimerka se setkal s rodiči diabetických dětí. Slibuje pomoc

12. únor 2010

Rodiče dětí s diabetem, kteří přišli o sociální příspěvek určený k péči o osobu blízkou, se dnes sešli s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Šimerkou. Podle posudkových testů je totiž i čtyřleté dítě schopno postarat se o sebe samo. V praxi to obnáší obsluhu inzulínové pumpy, měření cukru v krvi a dodržování přísné diety. Na problém upozornil jako první Český rozhlas. Ministr Šimerka řekl už dřív, že pokud se v případu rodin z Ostravska, prokáže pochybení, bude se snažit o nápravu.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka uznal, že péče o děti s diabetem je velmi náročná a navrhuje kvůli tomu opětovnou diskuzi odborníků i rodičů nemocných dětí. Ministr nevylučuje, že dojde k uvolnění některých kritérií. Debata by měla být rychlá a může vyústit v nové vyhlášce.

"Diskuze byla velmi věcná. Pan ministr představil postup, jak se bude věc řešit. Nejprve věc posoudí kulatý stůl složený z odborníků. Podle ministra Šimerky by výsledek měl být znám koncem dubna," říká otec čtyřleté Simonky z Ostravy Martin Šarocký a dodává: "Jde také o to, zda bude změněna dosavadní vyhláška. Podařilo se nám pravděpodobně prosadit například to, že posudkoví lékaři nebudou děti posuzovat jen ze zdravotnické dokumentace, ale musí je vidět osobně. Doposud je to tak, že lékař rozhoduje jen na základě zprávy. V našem případě sociální pracovnice vypracovala zprávu, ve které nám navrhovala druhý stupeň, lékař nám ale nepřiznal žádný stupeň."

"Za poslední tři a půl roku jsme dcerce museli již více než dvanáct tisíckrát změřit hladinu cukru v krvi, protože je velmi proměnlivá. U těchto dětí hrozí, že se jim může hladina cukru velmi rychle snížit a oni by mohly upadnout do komatu nebo zemřít. Samozřejmě nezvládnou samotné obsluhovat inzulínovou pumpu ani dodržovat přísnou dietu," popisuje Martin Marocký.

Rodiče dětí s diabetem v tíživé situaci

Přesně přes deseti dny odvysílal Český rozhlas příběh čtyřleté Simonky z Ostravy. Má cukrovku a inzulínovou pumpu zavedou přímo do těla. Přísný jídelníček, měření cukru v krvi, to vše je v rodině na denním pořádku. Za neúnavnou starost ale rodiče Simonky nedostali od státu ani korunu. Ze současných posudkových testů, které hodnotí diabetické děti, totiž vyšlo čtyřleté dítě jako zcela soběstačné.

S takovými závěry posudkových testů nesouhlasí také řada expertů. Tvrdí, že malé děti s cukrovkou se o sebe samy nepostarají a péči dospělých potřebují.

"Léčba inzulínem není vůbec jednoduchá. I dospělý člověk má někdy problém ji zvládnout správně. U malých dětí je jednoznačně zapotřebí dohledu dospělého, protože se musí vyvážit dávka inzulínu s množstvím stravy a s pohybovou aktivitou," uvádí Milan Kvapil, předseda České diabetologické společnosti.

"Pokud by se jednalo o chybu systému, například nesprávnou právní úpravu nebo nesprávnou praxi posudkových lékařů, udělám všechno, aby se to napravilo," slíbil ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka.

autoři: ada , kvm , ves
Spustit audio

Více z pořadu