Ministr zdravotnictví odvolal ředitele ostravské nemocnice. Exministr Němeček ji prý vedl špatně

9. únor 2018
Zprávy , Zprávy

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) odvolal ředitele ostravské fakultní nemocnice Svatopluka Němečka (ČSSD). Podle resortu vedl nemocnici špatně, informovala v pátek Česká televize.

Jako důvod odvolání Němečka uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě manažerské selhání vedoucí k destabilizaci nemocnice, umělé navyšování hospodářského výsledku a střet zájmů. Němeček, bývalý ministr zdravotnictví za ČSSD, totiž působil také ve vedení nemocnice v Bohumíně.

Němeček podle ministerstva také vyváděl lukrativní obory do soukromých rukou. „V následujících měsících zahájí ministerstvo veřejnosprávní kontrolu zaměřenou na hospodaření a finanční operace nemocnice. Novému vedení doporučí zadání externího auditu,“ uvedla k Němečkově odvolání mluvčí ministerstva Gabriela Štěpányová.

Němeček na Twitteru označil své odvolání za účelové a bezdůvodné. „K dnešnímu dni jsem byl prostřednictvím televize odvolán naším SuperStar ministrem. Na uvedené důvody mohu odpovědět slovy jeho šéfa: lži, kecy a účelovka. Vláda bez důvěry si prostě vyřizuje účty. Lacino se nedám.“ Slova o destabilizaci nemocnice podle něj zároveň poškozují dobré jméno zařízení.

Řízením nemocnice nebyl dočasně pověřen žádný z šesti náměstků ředitele, ale lékař Evžen Machytka, který v nemocnici působí na oddělení gastroenterologie a vyučuje na lékařské fakultě. Podle ministerstva je zkušený manažer, má zahraniční zkušenosti a věnuje se výzkumu. Ministerstvo chce na místo nového ředitele v nejbližší době vypsat výběrové řízení.


Ostravská fakultní nemocnice loni hospodařila se ziskem 111,2 milionu korun, což je zhruba o 80 milionů korun víc než v předchozím roce. Obrat přesáhl pět miliard korun.

Vojtěch koncem ledna odvolal už ředitelku pražské Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou. Důvodem jejího odvolání byla závažná zjištění, která se týkala její osoby a řízení nemocnice, sdělila tehdy v mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Němeček byl ministrem zdravotnictví do listopadu 2016, nahradil ho stranický kolega Miloslav Ludvík, který před nástupem byl a nyní opět je ředitelem Fakultní nemocnice v Motole. Němeček měl spory s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) ještě v době, kdy Babiš působil jako ministr financí.

V listopadu 2014 na něj Babiš podal trestní oznámení kvůli nákupu zdravotnického přístroje pro nemocnici, roztržkami se zabývala i koaliční rada bývalé vlády ANO, ČSSD a lidovců. Němeček zase například řekl, že Babišem v té době vlastněná média o něm lžou se záměrem ho poškodit.

Těžké hledání nových zaměstnanců

Od nástupu nového vedení ministerstva zdravotnictví loni v prosinci skončil kromě ředitelů nemocnic Němečka a Vrbovské také ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta a dva odborní náměstci ministra Tom Phillipp a Petr Land, jejichž sekce byly sloučeny před koncem roku při změnách organizační struktury ministerstva.

Odešli také dva političtí náměstci, Lenka Teska Arnoštová (ČSSD) a Kamal Farhan (ANO). Arnoštovou nahradila bývalá šéfka české kanceláře Světové zdravotnické organizace Alena Šteflová. Farhan se stal poslancem. Jeho místo ministr podle dřívějšího vyjádření v brzké době obsazovat nehodlá.

Hledání nových zaměstnanců ministerstva může komplikovat pracovní neschopnost státního tajemníka ministerstva zdravotnictví Ivo Benedy, na kterou upozornil server Seznam Zprávy. Podle serveru odešel na nemocenskou po jednom sporu. Nové úředníky do poměrů podle služebního zákona může místo Benedy přijímat jen takzvaný superúředník, tedy náměstek ministra vnitra Josef Postránecký.

autor: mos | zdroj: ČTK
Spustit audio