Míst ve školkách pro ukrajinské děti je podle radnic dostatek

9. červen 2022

V Kopřivnici vzniká nová třída ve školce 17. listopadu pro ukrajinské děti. Město na ni dostalo sponzorský dar. Z nedostatku kapacit proto nemá obavy. I podle informací z jiných radnic bude míst pro ukrajinské děti dost, i když na mnoha místech je ještě před zápisy.

Mateřská škola 17. listopadu je v budově základní školy. Vznikla z bývalého prvního stupně. „Aktuálně máme v provozu dvě třídy mateřské školy. Jedno oddělení je určeno pro mladší děti a druhé primárně pro předškolní,“ vysvětluje ředitelka základní a mateřské školy Zdeňka Havlíková.

Novou třídu město vybuduje ve stávající jídelně z daru od soukromé firmy. Nové  oddělení bude mít kapacitu 23 míst. „Až se ukrajinské děti vrátí domů, oddělení bude sloužit dětem z Kopřivnice, protože město má dlouhodobý nedostatek míst ve školkách. Takže těch 23 míst se městu bude hodit,“ uvedl vedoucí odboru rozvoje kopřivnické radnice Jiří Štěpán.

Dostatek míst pro ukrajinské děti hlásí i ostatní města v kraji. V Havířově mají například dvě nové třídy už hotové. „Protože těch dětí bylo najednou hodně, tak aby měly prostor se aklimatizovat. Postupně je budeme začleňovat, ale určitě místa jsou. A nemyslím si, že to s tím počtem bude nějak dramatické,“ říká náměstkyně primátora Jana Feberová (ČSSD).

Některá města zápis ukrajinských dětí teprve čeká. Například Ostrava má připravených 60 volných míst, Bruntál zase dvacet. V případě nedostatku jsou ale obě radnice připravené kapacity navýšit.

Spustit audio