Místo hadru a kbelíku nanotechnologie. V ostravské nemocnici testují nový druh úklidu

27. březen 2013

Novou metodu úklidu testují v současnosti v ostravské městské nemocnici. Na nebezpečné bakterie a viry tam nepoužívají jen obvyklou dezinfekci, ale likvidují je novou metodou s využitím nanotechnologie a nanomateriálů. Speciální roztok tam nastříkali například na oddělení ARO, jednotku intenzivní péče nebo porodní sál. Pacienti by díky tomu měli být ve větším bezpečí před infekcemi. Je to součást pilotního průzkumu, do kterého se nemocnice zapojila.

Dva muži v bílých kombinézách stříkají na stěny a vybavení porodního sálu speciální roztok s miniaturními částečkami titanu a stříbra.

„De facto okamžitě to zatvrdne okamžitě poté, co se to uchytí na nějaký povrch, tak začne pracovat ta fotokatalycká mineralizace, takže už to čistí. Ten mikrob se vlastně spálí, rozloží se,“ vysvětlil Jaromír Hanačík z firmy, která metodu na hubení mikroorganismů společně s odborníky z Japonska vyvinula.

Bakterie a viry mohou uškodit zejména oslabeným pacientům v nemocnicích. Proto právě tam by mohla metoda najít uplatnění.

„Hledali jsme rizikové prostředí. Šli jsme na pokoje k pacientům a na takové pokoje, kde se očekává, že je možná větší nákaza nebo že je tam více těch živých organismů. Účinek se prokázal asi po měsíci na úrovni asi padesáti procent poklesu koncentrace těchto živých organismů. No a znovu bychom to chtěli ověřit přibližně po roce,“ sdělil Jiří Bílek ze zdravotního ústavu v Ostravě, kde účinnost metody ověřovali.

Na další výsledky už netrpělivě čeká vedení nemocnice. „Pokud bude nanotechnologie zhruba tak drahá jako standardní dezinfekce, tak určitě do té nanotechnologie půjdeme,“ řekl ředitel ostravské městské nemocnice Tomáš Nykel, podle nějž to nyní vypadá, že se tak spíše stane.

Ostravská městská nemocnice převratnou metodu testuje jako jediná v Česku.

autor: iha
Spustit audio