Místo parkoviště před kostelem bude zeleň a vodní plocha. O parkování ale lidé nepřijdou

23. listopad 2022 15:38

Zhruba do tří let má začít rekonstrukce okolí kostela svatého Ducha v Ostravě-Zábřehu. Město už má k dispozici vítězný návrh z architektonické soutěže. Teď kostel obklopují hlavně parkoviště. Radnice je ale chce dostat pryč a celý prostor upravit. Vítězný návrh tam počítá s více zelení, plochou pro konání akcí, ale i dětským hřištěm či zázemím pro letní kino.

Jak okolí kostela proměnit v reprezentativní prostor, který bude sloužit jak návštěvníkům kostela, obchodního centra i obyvatelům přilehlého sídliště, to byl úkol pro architekty. Porota vybírala ze sedmi návrhů.

„Jako vítěz byl vybrán brněnský ateliér M2AU, jeho návrhu dominuje významná vodní plocha. Návrh je i výtvarně zpracován, propisují se v něm prvky kostela a je tam samozřejmě celá řada dalších aspektů,“ říká náměstkyně ostravského primátora Zuzana Bajgarová (ANO).

Vodní plocha je přitom umístěna přímo před kostelem – místo aut, které tam teď projíždějí a parkují. O možnost parkování v této lokalitě ale lidé nepřijdou, místa vzniknou po bocích kostela.

„Mezi parkovacími stáními umisťuje stromy a ty stromy samozřejmě umisťuje i do dnešní travnaté plochy, takže zeleně přibyde. A ona vytvoří pomyslný klín, kdy naváže na vzdálenější zeleň,“ vysvětluje ředitel městského ateliéru MAPPA Ondřej Vysloužil.

Město předpokládá, že proměnu okolí kostela bude stát do 100 milionů korun. Soutěžní návrhy představí lidem v lednu na výstavě.

Spustit audio